Izvor: B92, 16.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam izraelskih aviona nad Sirijom

London -- Osam aviona tipa F-15 i F-16 učestvovalo je u izraelskoj operaciji nad sirijskom teritorijom pre deset dana.

Avioni su bili opremljeni raketama "maverik" i bombama od oko 230 kilograma, tvrdi list "Obzerver". Visoko nad njima je bila letelica za prikupljanje elektronskih obaveštajnih informacija, dodaje list i procenjuje da su izraelske vazduhoplovne snage uvežbavane za buduće operacije, zapravo mogući napad na Iran, pošto su učestvovali dugometni avioni, modifikovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nabavljeni iz SAD s tim ciljem na umu.

"Sandej tajms" je, pozivajući se na izraelski izvor, objavio da Sirija planira "razorno iznenadjenje" za Izrael, nakon što je američka stampa objavila da su izraelski avioni, zapravo, gadjali neuklearnu pošiljku pristiglu brodom tri dana ranije u sirijsku luku iz Severne Koreje.

Izraelu je duže vreme poznato da Sirija ima smrtonosne hemijske bojeve glave za "skadove", ali su nuklearne glave novina koju Izrael neće trpeti.

Sirija je optužila Izrael za povredu vazdušnog prostora i ispuštanje municije iz aviona u begu pred protivvazdušnom odbranom, ali je tvrdila da ništa nije pogodjeno, dok su izraelski zvaničnici sve vreme ćutali o incidentu, što je i podstaklo nebrojene spekulacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.