Oranž kažnjen sa 350 miliona evra

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2015, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oranž kažnjen sa 350 miliona evra

Francuski operater Oranž kažnjen je sa 350 miliona evra zbog kršenja propisa o konkurentnosti na tržištu, saopštio je francuski regulator za konkurentnost.

Kazna, najveća ikada izrečena pojedinačnoj kompaniji u Francuskoj, dolazi nakon što su se konkurenti Buig telekom i SFR žalili da Oranž ograničava slobodnu konkurenciju na tržištu fiksne i mobilne telefonije od početka 2000-ih, navode vlasti. Buig telekom je, međutim, odustao od sudskog procesa nakon što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << primio kompenzaciju od 300 miliona evra od Oranža.

Oranž je sprovodio više mera koje su ograničavale konkurenciju, poput nuđenja šema lojalnosti koje su sprečavale kompanije da izaberu druge operatere čak i za samo deo usluga. Kompanija je takođe ograničavala pristup konkurenata informacijama o klijentima zahvaljujući ranijoj monopolskoj poziciji koju je imala kao operater fiksne telefonije Telekoma Francuske.

"Moramo osigurati da kompanije ne budu taoci bilo kog operatera duži vremenski period. Mnogo smo učinili na tom polju kada se radi o zaštiti pojedinaca, ali malo kada se radi o kompanijama, kojima je veoma teško da promene operatera", izjavila je portparolka francuske antimonopolske agencije.

Kazna za Oranž, iako visoka, predstavlja manje od jedan odsto godišnjih prihoda te kompanije. Oranž je sredstva za kaznu već odvojio i navodi da ona neće uticati na njegovo poslovanje niti na finansijske ciljeve.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.