Opstanak EU neizvesniji nego ikada

Izvor: Vesti-online.com, 08.Avg.2016, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Opstanak EU neizvesniji nego ikada"

EU mora da nastupa ujedinjeno i mora da se poveže sa novim akterima u svetu zbog bezbednosnih pretnji, kaže Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini.

- U današnjem svetu, punom izazova, EU treba da razmišlja strateški, da ima zajedničku viziju i nastupa jedinstveno. Ostvarenje ciljeva zbog kojih je EU osnovana, pa i sam njen opstanak, neizvesniji su nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ikada pre, a našim građanima je više nego ikada potrebna jača Unija - rekla je Mogerini, a prenose svetske agencije.

Ona tvrdi da nova spoljnopolitička i bezbednosna strategija EU-a treba da nastavi sa kombinovanjem "meke" i "tvrde" moći Unije, uz jačanje međusobne solidarnosti članica i nastavak saradnje sa NATO-om.

Mogerini kaže da je EU uvek bila ponosna na svoju "meku moć", ali  da su u savremenoj Evropi "meka" i "tvrda moć" usko povezane. Ona je istakla da se ponekad ispušta iz vida da EU trenutno vodi 17 vojnih i civilnih mirovnih operacija u svetu, od Avganistana do Konga.

- Nesigurnom svetu je potrebna EU koja će biti  samosvesnija i odgovornija, sa otvorenom i dalekovidom spoljnom i bezbednosnom politikom. Nova globalna strategija pokazat će nam put prema Evropi koja se gradi na uspešnom periodu mira koji traje 70 godina, prema EU koja je dovoljno jaka da može pomoći u učvršćivanju mira i stabilnosti u svetu - zaključila je Mogerini.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.