Olmert: Vlada bez Hamasa, partner za pregovore

Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olmert: Vlada bez Hamasa, partner za pregovore

Izraelski premijer Ehud Omert izjavio je danas da formiranje nove palestinske vlade otvara "mogućnost" za obnavljanje mirovnog procesa.

Palestinski predsednik Mahmud Abas raspustio je koalicionu vladu svog pokreta Fatah i Hamasa, pošto je taj radikalni pokret preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze.

On je za mandatara nove vlade imenovao ekonomistu Salama Fajada, koji uživa i podršku Zapada.

"U poslednjih nekoliko dana dobili smo novu mogućnost, mogućnost kakvu nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imali dugo vremena. Vlada koja nije Hamasova, partner je u mirovnim pregovorima", rekao je Olmert novinarima u Tel Avivu uoči polaska u posetu SAD.

Kako bi izvršio pritisak na islamistički pokret Hamas, Izrael je danas obustavio snabdevanje gorivom pojasa Gaze. "Dro Alon", privatna izraelska naftna kompanija koja snabdeva Gazu, obezbeđivaće gorivo samo za elektrane kako bi se održalo normalno snabdevanje električnom energijom, saopštilo je izraelsko ministarstvo za infrastrukturu.

Predstavnici palestinskih naftnih kompanija rekli su da bi pojas Gaze za dva dana mogao ostati bez goriva.

Izraelski ministar za infrastrukturu Benjamin Ben-Elizer, čiji kabinet kontroliše snabdevanje gorivom, zatražio je potpuno odvajanje teritorija pod palestionskom upravom - pojasa Gaze, koji sad kontroliše Hamas, od Zapadne obale gde je Fatah dominantan.

Zamenik izraelskog ministarstva odbrane Efraim Sneh rekao je da Gaza neće biti potpuno odsečena.

"Biće krize u Gazi zato što je kontrolišu bande koje ne pokazuju odgovornost prema javnosti", rekao je Sneh i dodao da Izrael nije služba za "socijalnu pomoć" lideru Hamasa i smenjenom palestinskom premijeru Ismailu Hanijeu.

Abasov pomoćnik Saeb Erekat rekao je da je palestinski predsednik tražio od Izraela da dopusti da gorivo, lekovi, hrana, struja i voda dolazi do 1,5 miliona Palestinaca koji žive u Gazi od kojih su mnogi izbeglice koje zavise od pomoći.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.