Oland se hvali zbog susreta sa Kastrom

Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland se hvali zbog susreta sa Kastrom

Havana - Francuski predsednik Fransoa Oland nalazi se u istorijskoj poseti Kubi - prvi je šef francuske države od 1898, koji je posetio ovo najveće ostrvo na Karibima, ali i prvi evropski lider koji se od osamdesetih godina prošlog veka tamo zaputio. Tokom razgovora sa braćom Kastrom, aktuelnim šefom države Raulom i nekadašnjim dugogodišnjim liderom Fidelom, Oland je pozvao da se što pre okonča američki embargo protiv Kube, koji, kako je rekao, nanosi veliku štetu razvoju ostrva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << prenosi agencija AFP.

"Francuska će učiniti sve kako bi osigurala da mere koje su toliko oštetile razvoj Kube konačno budu ukinute", rekao je Oland. Američki embargo prema Kubi je i dalje na snazi uprkos tome što su u proteklih nekoliko meseci dve zemlje znatno unapredile međusobne odnose. Da bi bio ukinut, potrebne su promene brojnih akata usvajanih decenijama posle kubanske revolucije.

Oland je najpre razgovarao, oko sat vremena, sa, navodi AFP, "vidno raspoloženim" Fidelom, ikonom revolucije iz 1959, za koga je rekao da ima "još štošta toga da kaže". Novinarka Liberasiona, koja se nalazi na licu mesta, u svom tvitu je prenela Olandovu izjavu u kojoj joj se pohvalio da je "razgovarao sa čovekom koji je ušao u istoriju".

Olandova poseta Kubi, navode analitičari, naglašava istovremeno kooperativne i konkurentske odnose između SAD i EU imajući u vidu da i jedni i drugi u poslednje vreme nastoje da pojačaju saradnju sa Havanom. Na pitanje da li će se predsednik SAD Barak Obama ugledati na Olanda i uskoro posetiti Kubu, portparol Bele kuće Džoš Ernest nije isključio tu mogućnost.

Od kada su u decembru prošle godine Kuba i SAD obnovili veze, Obama je iskoristio svoja ovlašćenja da delimično ukine embargo uključujući restrikcije za putovanja i slanja novca na ostrvo. Apelovao je na Kongres da u potpunosti ukine embargo uveden 1962. Međutim, imajući u vidu da oba doma kontrolišu republikanci, Obama sa njima bije političku bitku, piše AFP.

Prema zvaničnim podacima Kube, blokade Amerike su je do danas koštale više od 100 milijardi dolara. Oland je stoga apelovao na Kubu da otvori svoju ekonomiju navodeći da postoji veliko interesovanje za pokretanje biznisa sa ostrvom. Oland, koji se na Kubi nalazi u pratnji francuskih poslovnih lidera, najavio je da će zvaničnici dveju zemalja potpisati niz sporazuma čiji je cilj da se poboljša pristup tržištu Latinske Amerike.

Analitičari smatraju da za razliku od drugih evropskih zemalja Francuska već dugo održava relativno dobre odnose sa Kubom i želi da ostvari korist od novog ekonomskog otvaranja. Stoga su Olandove najave o udvostručenju broja stipendija kako bi se studentima sa Kube omogućilo da nastave studije u Francuskoj, deo pokušaja da se unaprede odnosi dve zemlje. Prvi Olandov susret na ostrvu bio je sa kardinalom Džejmijem Ortegom, kome je dodelio orden Legije časti; Rimokatolička crkva na Kubi delovala je kao posrednik između disidenata i komunističke vlade.

Francuska se priključila Holandiji i Španiji, zemljama EU koje zagovaraju normalizaciju odnosa sa Kubom koji su suspendovani 2003. zbog napada na novinare i aktiviste. EU je otvoreno pregovarala o obnovi veza aprila 2014. kako bi ubedila Havanu da poboljša stanje ljudskih prava.

Prvi posle Gonzalesa

Brojni su visokorangirani američki i evropski političari koji su posetili Kubu od 17. decembra kada su SAD i Kuba objavile korake u pravcu uspostavljanja diplomatskih veza. Među njima su guverner Njujorka Endrju Komo, šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i visoke diplomate iz Japana i Rusije. Međutim, Oland je prvi zapadnoevropski lider koji je posetio Kubu od 1986. i posete tadašnjeg španskog premijera Felipea Gonzalesa.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.