Izvor: RTS, 10.Avg.2022, 21:18

Oko: Američki put svile, preko Tajvana i Kijeva

Aleksandar Mitić, saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu izjavio je za RTS da je poseta predsedavajuće Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi Tajvanu, "iziritirala Kinu do granice da je razmišljala o vojnom rešenju". Novinar Dragana Bisenić smatra da su SAD izašle kao pobednik, jer su postigle cilj da Pelosijeva poseti Tajvan. Govoreći o granatiranju nuklearke Zaporožje, Marko Dašić, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu naveo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je "dobra stvar" što je na rusku incijativu sazvana sednica Saveta bezbednosti UN.
"Velike sile se ponašaju kao dva do zuba naoružana slepca koji se u sobi samo pipaju, ali tako mogu jedan drugom naneti mnogo štete, da ne govorimo koliko štete mogu naneti samoj sobi", tvrdio je Henri Kisindžer sedamdesetih godina.

U tom kontekstu, slepci su, prema Kisindžeru, bili Vašington i Moskva. Danas je, čini se, u toj sobi prilična gužva. Stratezi broje 20 otvorenih sukoba u svetu i najmanje još toliko budućih žarišta.
Da li je Tajvan nova Ukrajina? Da li će to biti najveće pitanje 21. veka? Ili će sva druga pitanja preduhitriti eksplozije u nuklearnoj elektrani Zaporožje?
Marko Dašić, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, u emisiji Oko RTS-a, izjavio je da ukoliko se posmatraju "Tajvan i Ukrajina iz perspektive da su entiteti, odnosno države koje u svom susedstvu imaju veliku silu koja dovodi u pitanje egzistenciju tog entiteta, onda su te dve države isto".
Prema njegovim rečima, međutim, ukoliko se govori o bezbednosnoj strukturi, Ukrajina i Tajvan nisu isto. "Do Ukrajine je došlo zbog pokušaja pomerenja NATO do granica sa Ruskom Federacijom. To je bila crvena linija, koju je Putin iskoristio da pokrene rat protiv Ukrajine. Taj slučaj nemamo kada je reč o Tajvanu", ističe Dašić.
"Kina još uvek nije spremna da izvrši operaciju" Aleksandar Mitić, saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, rekao je poseta Nensi Pelosi Tajvanu, "iziritirala Kineze do granice da su razmišljali o vojnom rešenju". "Kina smatra da je Tajvan njen integralni deo, da će do reintegracije Tajvana doći na jedan ili drugi način, nadaju se mirnim putem, ali ne isključuju ni vojni", kaže Mitić.
Smatra i da Kina još uvek nije spremna da izvrši vojnu operaciju, kojom bi reintegrisala Tajvan.
Govoreći o kraju vojnih vežbi, novinar Dragan Bisenić kaže da su SAD izašle kao pobednik iz ove runde, jer su ostvarile cilj, odnosu posetu Pelosijeve Tajvanu.
"Kina je glavni oslonac Rusije u sukobu između Rusije i Ukrajine i sukobu Rusije i Zapada, NATO-a. Vašington bi hteo da ta podrška bude manja i još diskretnija", ističe Bisenić.
Mitić smatra da je poseta Pelosijeve "kap koja je prelila čašu".
Kina i nuklearka Zaporožje danasBisenić kaže i da je, od sedamdesetih godina do danas, Kina postala moćnija sila.
"Ovde je pitanje da li će SAD biti prioritetno dominantno svetska sila, kao što su bile u poslednjem veku ili će to prepustiti Kini. Jasno je da SAD neće učiniti to dobrovoljno. Tajvan je dugme na kragni, koje kontroliše disanje i razvoj Kine", ističe Bisenić.
Prema njegovim rečima, Tajvan omogućava blokadu Kine.
Mitić kaže da Kina pod Si Đipingom ima drugačiju spoljnu politiku, prema kojoj ta zemlja nije samo rastuća ekonomska i politička sila, već i rastuća vojna sila. "Zapad, posebno SAD pokušavaju da spreče da Kina razvije interesna krila", kaže Mitić.
Dašić smatra da je "dobra stvar" u vezi sa granatiranjem nuklearke Zaporožje, što je na rusku inicijativu sazvana sednica Saveta bezbednosti UN.
"Nije Rusija potpuno okrenuta ka uspostavljanju novog međunarodnog poretka, već je zadržala zrno poverenja za koje, verujem, da će biti ključno u okončanju rata u Ukrajini", navodi Dašić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"VELIKE SILE SE PONAŠAJU KAO DVA NAORUŽANA SLEPCA KOJI SE U SOBI SAMO PIPAJU" Da li je poseta Pelosi Tajvanu dobra stvar ili kap koja je prelila čašu?

Izvor: Blic, 10.Avg.2022

Novinar Dragan Bisenić kaže za RTS da je poseta predsedavajuće Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi Tajvanu, "iziritirala Kinu do granice da je razmišljala o vojnom rešenju". Aleksandar Mitić, saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, smatra da je poseta Pelosijeve...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.