Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogromna šteta od klimatskih promena

Berlin -- Globalne klimatske promene će do 2050. godine nemačkoj ekonomiji naneti štetu od 800 milijardi evra.

To će se desiti ukoliko se ne preduzmu energične mere, navodi se u studiji Nemačkog instituta za privredna istraživanja, čiji su rezultati objavljeni danas u Berlinu. U istraživanju se ukazuje da će, ukoliko se do 2100. godine globalna temperatura zaista poveća za 4,5 stepena u odnosu na vreme pre industrijalizacije, godišnje smanjenje privrednog rasta u proseku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznositi najmanje 0,5 odsto.

Privredni rast biće usporen pre svega zbog posledica očekivanih suša, poplava i oluja. Sa najvećim gubicima moraju da računaju poljoprivreda, turizam i osiguravajuća društva.

Ekološki problemi prouzrokovani globalnim klimatskim poremećajima postali su proteklih nekoliko meseci prvorazredna tema za nemačku politiku i obične građane.

Poseban značaj dobila je ova problematika od kada ju je Nemačka stavila među ključne teme svog šetomesečnog predsedavanja Evropskom unijom.

Istraživanje instituta Forza, koje u sutrašnjem broju objavljuje magazin "Štern", pokazalo je da je svaki četvrti građanin Nemačke već sada spreman da izmeni svoj svakodnevni stil života da bi pomogao da se izbegne globalna klimatska, tj. ekološka katastrofa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.