Održan skup solidarnosti sa žrtvama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2015, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan skup solidarnosti sa žrtvama

Više hiljada ljudi okupilo se u Čarlstonu u znak solidarnosti sa Afroamerikancima ubijenim u crkvi u Čarlstonu i održalo devet minuta ćutanja, po minut za svaku od žrtava, javio je danas Frans pres.

Od Čarlstona do predgrađa Maunt Plezant oni su formirali kolonu dugu skoro četiri kilometra duž reke Kuper, kako bi držeći se za ruke formirali "Lanac mira i jedinstva".

Po raspoređivanju okupljenih na jednom od najdužih mostova u Americi "Artur Rejvenel" (Ravenel) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održan je minut ćutanja za svaku od devet žrtava ubistva u Afričkoj metodističkoj episkopalnoj crkvi Emanuel.

Most je treći po dužini viseći most na zapadnoj hemisferi, navodi AFP.

Prijatelji i članovi porodica - crnačkih i belačkih, ostavljali su poruke saučešća kredom po trotoaru i pevali, izveštava francuska agencija.

"Nisu vredni samo crnački životi. Vredni su svi životi", rekao je lider pokreta "Životi Crnih vrede" (Black Lives Matter) Džej Džonson uz ovacije pretežno belačke grupe ispred koje se obratio pre početka skupa.

"Ujedinjeni smo kao ljudska rasa", rekao je on.

"Ovaj izvrsni odziv sve govori", rekao je u ime organizatora Dorsi Ferbeirn na skupu, na kom je na gajdama svirana hrišćanska himna "Prekrasna milost" (Amazing Grace), sveštenik je čitao molitvu, a vozila u prolazu trubila u znak solidarnosti.

Ovaj skup razlikovao se od protesta u jednom parku blizu crkve Emanuel, najavljenog kao "pogreb bele nadmoći", i na kom se okupilo samo oko 40 osoba.

Govornici su povezali rasizam sa socijalnom nejednakošću i bunili se kada je policija zahtevala da se ne penju na spomenik jednom političaru iz Južne Karoline iz 19. veka, koji je podržavao ropstvo.

U drugom parku u Čarlstonu, na spomeniku veteranima Konfederacije u Građanskom ratu, crvenim sprejem bilo je napisano "Životi Crnih vrede", podseća AFP.

Za ubistvo devet Afroamerikanaca u crkvi prošle srede optužen je 21-godišnji belac Dilan Ruf a navodno se nadao da će ubistvo izazvati rasni konflikt, navodi francuska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.