Odluka o izručenju rasplakala trgovca smrti

Izvor: Blic, 21.Avg.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o izručenju rasplakala trgovca smrti

Poznat je kao trgovac smrti, optužen je širom sveta za ilegalnu trgovinu oružjem, američke vlasti traže ga 25 godina. Međutim, pre dva dana došao je kraj njegovom begu jer je apelacioni sud na Tajlandu doneo presudu da se Americi izruči Viktor But, osumnjičeni ruski krijumčar oružja.

But (43), bivši oficir sovjetskih vazdušnih snaga, rasplakao se u trenutku izricanja presude u sudu u Bangkoku. Sa lancima na nogama, sav potresen, grlio je i ljubio suprugu i ćerku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

„Ovo je najnepravednija moguća odluka", izjavila je preko prevodioca njegova žena novinarima. „Ceo svet zna da je ovo politički slučaj." Ovom sudskom odlukom preinačena je odluka suda nižeg stepena da se odbije američki zahtev za izručenje. Sudija je rekao da But mora biti izručen u roku od tri meseca ili će biti oslobođen kako bi se vratio u Rusiju.

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, kazao je da će se Rusija boriti da But bude vraćen u Rusiju, a odluku tajlandskog suda nazvao „nelegalnom" ,"političkom" i „donetom pod snažnim spoljnim pritiskom".

Buta, koji je dve godine proveo u tajlandskom zatvoru, bije glas da je jedan od najbogatijih svetskih trgovaca oružjem i da oružjem snabdeva učesnike građanskih ratova u Južnoj Americi, na Bliskom istoku i u Africi. Smatra se da su njegovi klijenti bili liberijski vođa Čarls Tejlor i Moamer Gadafi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.