Odložen govor katalonskog lidera, nema objašnjenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2017, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen govor katalonskog lidera, nema objašnjenja

Očekivani govor katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, najavljen za danas u 14.30, odložen je bez objašnjenja.

"Izjava je suspendovana", rekao je portparol regionalne vlade Katalonije ne navodeći novi mogući termin.

Očekivalo se da Pućdemon danas razjasni svoj stav uoči sutrašnje sednice Senata španskog parlamenta na kojoj će se glasati o aktiviranju člana 155 Ustava Španije kojim se Kataloniji oduzimaju ovlašććenja.

Pućdemon je ranije danas >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poslao pismo Senatu u kojem je naveo da će španska vlada oduzimanjem autonomije Kataloniji ; "stvoriti još ozbiljniji vanrednu situaciju".

Mediji su preneli da će Pućdemon raspisati izbore verovatno za 20. decembar.

U očekivanju njegovog govora, dvojica poslanika Pućdemonove stranke u regionalnom parlamentu danas pre podne su podnela ostavke, navodno zbog neslaganja s njegovim odlukama.

Katalonski lider traži od Parlamenta u Madridu da odbaci mere vlade

Katalonski lider Karles Pućdemon pozvao je danas Senat Parlamenta Španije da odbaci mere za preuzimanje kontrole nad tim španskim regionom koje je predložila centralna vlada u Madridu.

U dokumentu danas dostavljenom Senatu piše da Madrid pokušava da reši krizu "pokušavajući da izazove još težu situaciju oduzimanjem političke autonomije Katalonije".

Očekuje se da će na sutrašnjoj sednici Senat Parlamenta Španije odobriti preuzimanje kontrole nad Katalonijom, uključujući i smenjivanje njene vlade i raspisivanje izbora, da bi se sprečila nezavisnost tog regiona.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je da želi da iskoristi posebna ustavna ovlašćenja da bi zamenio poslanike u regionalnom parlamentu i što pre raspisao vanredne izbore.

Mediji: Najverovatnije ipak izbori u Kataloniji, u igri bila i pobuna ukrajinskog tipa

Posle pritiska katalonskih poslovnih krugova i posredovanja čelnika regiona Baskije, premijer regionalne katalonske vlade Karles Pućdemon je odlučio da ne proglasi nezavisnost Katalonije, već da raspiše vanredne izbore u tom španskom regionu da bi se rešio sve oštriji sukob sa centralnom vladom u Madridu.

To prenose mediji u Madridu i Barseloni, a u institucijama Evropske unije u Briselu se s velikom pažnjom očekuje takav, po svim ocenama, daleko povoljniji rasplet i za Španiju i za Evropu, jer su centralne španske vlasti predočile da će u slučaju jednostranog protivustavnog pokušaja otcepljenja Katalonije smeniti regionalne vlasti, preuzeti njihova ovlašćenja i "vratiti autonomiju u ustavne okvire".

To bi, kako su bili saglasni i evropski diplomatski krugovi, dovelo do velikog zaoštravanja u Španiji s možda nesagledivim posledicama, jer je u krugovima separatističke vlasti u Barseloni bila u igri i masovna pobuna poput "Majdana" u Ukrajini, uz štrajkove i izlazak stotine hiljada ljudi na ulice.

Takvu opasnost je predočio i najugledniji španski institut za političke analize Elkano koji je upozorio da bi to imalo za sve pogubne posledice jer "pokret za nezavisnost u Kataloniji nema međunarodnu podršku, nema ni većinsku društvenu bazu, niti sposobnost da istinski preuzme nadzor nad teritorijom".

Elkano istovremeno naglašava da je "teritorijalna ustavna kriza veoma duboka i dugo će trajati… a jasno je da je nužan neki politički dogovor da bi se udovoljilo težnjama polovine (katalonskog stanovništva)".

Katalonski list Periodiko javlja da su, uprkos činjenici da je većina u regionalnoj vlasti Katalonije bila za to da se danas proglasi nezavisnost, čelnik regionalne baskijske vlasti Injigo Urkulu i četvorica vodećih katalonskih industrijalaca i biznismena uspeli da ubede Pućdemona da se opredeli za vanradne izbore, što je prethodno ponudila i centralna vlada u Madridu, ali pod uslovom da Pućdemon prethodno jasno saopšti da odustaje od otepljenja Katalonije.

Vodeći dnevnik sa sedištem u Barseloni, Vanguardia, je uoči ovog obrta situacije upozorio da pristalice jednostranog proglašenja "celu Kataloniju guraju glavom kroz zid", jer se tome protive ne samo velika većina ostalih Španaca, već i bar polovina katalonskog stanovništva, Evropska unija i međunarodni poslovni i finansijski krugovi, a više od 1.500 katalonskih preduzeća i banaka su već premestili svoja sedišta u druge delove Španije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.