Odbijen zahtev za smenu Blagojevića

Izvor: B92, Beta, 18.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev za smenu Blagojevića

Rod Blagojević (FoNet, arhiva)

Čikago -- Vrhovni sud Ilinoisa odbio je zahtev da guverner Rod Blagojević bude privremeno odstranjen sa funkcije, zbog optužbi da je pokušao da proda mesto u Senatu.

Presuda, izdata bez komentara, usledila je posle inicijative u Senatu Ilinoisa za smenu Blagojevića. Vrhovni tužilac Liza Medigan, koja je takođe iz Demokratske stranke kao i Blagojević i Obama, tražila je od suda da iskoristi nikad do sada korišćenu meru koja dozvoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da guverner bude smenjen zbog nesposobnosti.

Mediganova je navela da optužbe protiv Blagojevića potvrđuju da on pripada toj kategoriji.

Država ne plaća odbranu

Državni tužilac američke savezne države Ilinois Lisa Madigen obavestila je guvernera Roda Blagojevića da država neće da mu plati troškove odbrane.

"Apsurdno je predložiti da poreski obveznici moraju da finansiraju odbranu guvernera Blagojevića, koji je optužen da je podmuklo izdao poverenje javnosti zarad lične i finansijske dobiti", navodi se u pismu Medigenove.

Istovremeno, Blagojevićev advokat Edvard Genson je izjavio da bi federalno tužilaštvo moglo da pokuša da zamrzne dodatni fond njegovog klijenta od tri miliona dolara namenjenih za kampanju da ga ne bi iskoristio za odbranu.

U međuvremenu, upražnjeno mesto u Senatu još nije popunjeno, jer guverner ima isključivu moć da izabere novog senatora, a ne sprovodi je zbog sumnji da bi svaki izbor sada bio problematičan.

Nije izvesno da će mesto biti popunjeno pre zasedanja Kongresa, zakazanog za 6. januar 2009.

Blagojević je poslao svog advokata Edvarda Gensona u prestonicu Ilinoisa, Springfild, na sastanak sa komitetom državnih poslanika koji pokušava da odluči da li je postupak za smenu opravdan.

"Nisam pronašao ništa, ništa... što bi govorilo nešto o mogućim osnovama za smenu ili šta je potrebno da bi se dokazala opravdanost same akcije smenjivanja", rekao je Genson komitetu, sastavljenom i od republikanaca i od demokrata.

Genson, poznati čikaški advokat, takođe je predložio da neki članovi komiteta budu skinuti sa te funkcije, jer su već u javnosti rekli da je smena opravdana.

Predsednica komiteta poručila je Gensonu da se ne radi o sudskom saslušanju i da nijedan njegov član ne može da bude izbačen.

Blagojević i njegov šef kabineta optuženi su 9. decembra za nameru da prodaju upražnjeno mesto u Senatu za novac i druge političke usluge.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud odbacio zahtev da Blagojević bude privremeno uklonjen

Izvor: Kurir, 18.Dec.2008

ČIKAGO, 17. decembra (Tanjug) - Vrhovni sud američke savezne države Ilinois danas je odbacio zahtev da guverner te države Rod Blagojević bude privremeno uklonjen sa te dužnosti zbog optužbi da je pokušao da proda mesto senatora koje je ostalo upražnjeno posle izbora Baraka Obame za predsednika...

Nastavak na Kurir...

Sud odbio zahtev za privremenu smenu Blagojevića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2008

ČIKAGO - Vrhovni sud Ilinoisa odbio je zahtev da guverner Rod Blagojević bude privremeno odstranjen sa funkcije, zbog optužbi da je pokušao da proda mesto u Senatu, upražnjeno pošto je Barak Obama izabran za novog američkog predsednika...Presuda, izdata bez komentara, usledila je posle inicijative...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.