Od preživelih traže da zaborave komemoraciju

Izvor: Mondo, 10.Jan.2013, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od preživelih traže da zaborave komemoraciju

Vlasnici broda "Kosta konkordija", koji je pre godinu dana doživeo tragičan brodolom, zamolili su preživele putnike da ne dolaze na godišnjicu na ostrvo Điljo.

U pismu koje je kompanija "Kosta kroćere" poslala ove nedelje na adrese 3.200 putnika koji su bili na brodu te kobne noći 13. januara, kada je poginulo 32 ljudi nakon što se borod nasukao na ostrvo, navodi se da je za nedelju planirana ceremonija koja će biti "trenutak posvećen porodicama onih koji nisu više sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nama".

"Sigurni smo da ćete razumeti nemogućnost - iz logističkih razloga - da vas sve ugostimo na ostrvu tog dana, kao i želju za privatnošću koje su izrazile porodice žrtava u tako teškom momentu", navodi se u pismu u koje je AFP imao uvid.

Pismo je izazvalo bes među preživelima, naročito među francuskim turistima koji kažu da su doživeli traumu i da imaju pravo da učestvuju u ceremoniji.

Oni su nezadovoljni ponašanjem kompanije, a predsednica udruženja preživelih Francuza An Dekre kazala je da su vlasnici broda "pokušali da kupe njihovo ćutanje tako što su im ponudili sto evra da umesto na ostrvo Điljo odu u Pariz koji će biti jedno od desetak mesta širom sveta gde će se održati paralelna ceremonija obeležavanja godišnjice.

Italijanski luksuzni brod za krstarenje "Kosta konkordija" potonuo je 13. januara 2012. godine nakon što je bio udario u greben i nasukao se na ostrvo Điljo u Tirenskom moru.

U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 3.200 putnika i 1.023 člana posade. Pronađena su tela 12 osoba, dok se 20 osoba vodi kao nestalo, a povređene su 64 osobe.

Kapetan broda Frančesko Sketino, koji je optužen je za ubistvo iz nehata pošto je napustio brod pre evakuacije svih putnika, nalazi se u kućnom pritvoru.

(Tanjug, foto: Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.