Očuvanje Palmire - bitka za čitavo čovečanstvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Maj.2015, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuvanje Palmire - bitka za čitavo čovečanstvo

Kairski univerzitet Al-Azhar, vodechi autoritet sunitskih muslimana, saopštio je danas da očuvanje drevnog grada Palmire od uništenja džihadista iz Islamske države predstavlja "bitku za čitavo čovečanstvo".

Ekstremisti iz Islamske države, koji su ove nedelje zauzeli čuveni antički grad Palmira u Siriji, ušli su u četvrtak u muzej toga grada, ali nisu uništili dragocenosti u njemu.

"Zaštita te >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << arheološke zone od uništenja i pljačke predstavlja bitku za čitavo čovečanstvo", navodi se u saopštenju džamije-univerziteta.

"Moramo da ujedinimo napore i zaštitimo jedan od najznačajnijih arheoloških nalazišta na Bliskom istoku od džihadističkog uništenja", dodaje se u saopštenju, u kojem se poziva međunarodna zajednica da preduzme hitne mere i spreči Islamsku državu da uništi spomenike Palmire.

Sunitski univerzitet je naveo da je uništavanje svetske i kulturne baštine zabranjeno šerijatskim zakonom, kao i kradja antikviteta.

Pre rata u Siriji, hiljade turista svake godine je posećivalo taj arheološki lokalitet duboko u pustinji, kog Sirijci zovu "Nevesta pustinje".

Palmira je poznata po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala. Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Glasovi za zaštitu Palmire

Izvor: Akter, 25.Maj.2015, 10:51

Kairski univerzitet Al-Azhar, vodeći autoritet sunitskih muslimana, saopštio je danas da očuvanje drevnog grada Palmire od uništenja džihadista iz Islamske države predstavlja "bitku za čitavo čovečanstvo"..Ekstremisti iz Islamske države, koji su ove nedelje zauzeli čuveni antički grad Palmira...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.