Obeleženo 65 godina od proboja Jasenovca

Izvor: Glas javnosti, Beta, 18.Apr.2010, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 65 godina od proboja Jasenovca

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je danas u Jasenovcu najdublje žaljenje zbog svih žrtva ustaškog logora u Jasenovcu i svih drugih logora. Komemoraciji žrtvama ustaškog logora smrti Jasenovac prisustvovali su i potpredsednik Sabora Vladimir Šeks, nekoliko ministara u vladi i bivši predsednik države Stjepan Mesić.

- Nijedan zločin ne sme da bude pravdan drugim zločinom i da se koristi u političke svrhe za raspirivanje zala. O Jasenovcu se mnogo zna, ali se >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ne pamti dovoljno koliko je nevinih ovde stradalo - kazao je Josipović na obeležavanju 65- godišnjica proboja logoraša koji su 22. aprila pokušali da pobegnu iz ustaškog logora

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je najdublju počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac.

- Snažno osuđujemo zločine protiv nevinih. Zlo se ne sme zaboraviti, mržnja nas ne sme zaraziti. Hrvatski narod se zlu nacizma i fašizma suprotstavio boreći se za slobodu i mir - istakla je hrvatska premijerka u Jasenovcu i dodala da je  "slobodna, demokratska i nezavisna Hrvatska stvorena na temeljima antifašizma na čemu želi da gradi i evropsku budućnost.

 Okupljeni građani izviždali su premijerku i njene ministre, dok su gromoglasnim pljeskom ispratili pojavljivanje i govore sadašnjeg i bivšeg predsednika Ive Josipovića i Stjepana Mesića.

Na dan proboja u logoru su bila 1073 logoraša. Njih 600 krenulo je u proboj, a samo 91 logoraš je preživeo i došao do slobode. Peostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima. Istog dana, 22. aprila 1945. godine počeo je proboj zatvorenika Kožare, dela logora u samom mestu Jasenovac. Od njih 167 proboj je preživelo 11 logoraša.

Jao Jadranka ne seri nezavisna Hrvatska stvorena na temeljima antifasiozma???????????

Zato li je proterano na stotine hihljada Srba sa svojih ognjista sto su Hrvati antifasisti?

Zato se ti nalazis u stanu Srbina zato sto si antifasista?

Zacepi tu poganu gubicu. Doci ces ti na Svevisnji sud gde ce ti po tvojim antifasistickim "delima" biti sudjeno.

Dobro zbori Kosorka inace po nacionalnosti srpkinja koju je odranio srpski pop a njezin stric. Kao i uvek janjicari su bili najgori. Njen antifasizam se ogleda u tome sto ulice i trgovi u Zagrebu nose imena najvecih ratnih zlocinaca kao na primjer. Mile Budak ministar policije u ustaskoj vladi, Jure Francetic poznati komadant ustaske bojne Handzar divizije, Dida Kvaternik dokazani ustasa. Hoce da ukinu trg Marsala Tita valjda je to njen doprinos antifasizmu. Tomson peva antifasisticke pesme kao naprimjer: Jasenovac i Gradiska stara to je kuca maksovih mesara, jedna veoma lepa antifasisticka pesma u kojoj se hvale koljaci srba.Stipe Mesic cija je cela püorodica bila partizanska a on isprdak je rekao jos pocetkom 90: srbi ce iz hrvatske moci poneti sdamo prasinu na srpskim opancima, znaci vec tada je postojao plan da se srbi isteraju ih hrvatske a po planu poglavnika Pavelica koji je htio trecinu srba pobiti, trecinu isterati a trecinu pokatoliciti. To su njihove antifasisticke vrednosti. Franjo Tunjman taj svetski poznati istoricar u svojim knjigama pise da ni jedan srbin nije ubijen u Jasenovcu nego da su tamo umirali od bolesti, a da im je ustaska uprava prikazivala cak kazalisne predstave. Jedna od najgledanijih je bila Mala Florami. Rekao je da je sretan sto u familiji nema zidova i srbina. Tu je malo slago jer mu je zet srbin a njegov unuk takodjer. Tudjmanova majka je bila takodjer srpkinja iz Like.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.