Obama razbija leglo droge i terorizma

Izvor: Blic, Tanjug, 19.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama razbija leglo droge i terorizma

Novih 17.000 američkih vojnika krenuće put Avganistana na proleće i tokom leta, prema odluci Baraka Obame, predsednika SAD, da pošalje pojačanje za ukupno 55.000 pripadnika koalicionih snaga, koji već osam godina biju bitku s talibanskim ekstremistima. Obama je još tokom predizborne kampanje najavio da će Avganistan biti jedna od glavnih lokacija njegove borbe protiv terorizma. Ali američka strategija obračuna s talibanima ni izdaleka nije jasna, pa analitičari upozoravaju da SAD možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu izvukli nikakve pouke iz bolnog iskustva sovjetskih trupa, koje su pre 20 godina morale da se povuku posle devetogodišnje intervencije.

Mračnu sliku Avganistana osam godina od početka međunarodne intervencije 2001. ilustruju informacije o gotovo svakodnevnim napadima talibana, porastu civilnih žrtava za 40 odsto u prošloj godini i učestalim zaplenama pošiljaka droge u zemlji koja je glavni izvor opijuma i heroina u svetu. Više stotina britanskih i avganistanskih vojnika su ovih dana u provinciji Helmand, na jugu Avganistana, zaplenili heroin i hemikalije za pravljenje droge u vrednosti od preko 71 milion dolara, a tom prilikom je ubijeno 20 talibana. Racije u četiri fabrike droge, u kojima je u okviru operacije „Dizel” zaplenjeno 1.295 kilograma vlažnog opijuma, izvedene su između 6. i 11. februara, a koalicione snage ocenjuju da je time nanet težak udarac talibanima koji će ostati bez značajnog izvora sredstava za finansiranje ratnih aktivnosti. Pored droge, zaplenjene su i značajne količine automatskih pušaka, mitraljeza i raketnih lansera, kao i motor modifikovan za upotrebu u samoubilačkom napadu. Dodatne snage su deo odgovora na stalni zahtev američkog zapovednika u Avganistanu generala Dejvida Mekirnana za dodatnih 30.000 vojnika, kako bi se delotvornije suprotstavio talibanima i zaštitio američke vojnike. Robert Gejts, ministar odbrane SAD, izjavio je ranije da je originalna misija u Avganistanu bila „preširoka” i da treba da bude „realističnija i više usredsređena” na borbu s talibanima. Zasad nije jasno ko će biti odgovoran za novu strategiju u Avganistanu i kako će ona izgledati. Analitička grupa američke centralne komande još radi na istraživanju od šest delova koje je naručio general Petreus, a kako je najavljeno, Brus Ridel, bivši analitičar CIA za južnu Aziju i kritičar politike Džordža Buša, prethodnog predsednika SAD, rukovodiće 60-dnevnim preispitivanjem politike SAD u regionu koja će biti alternativa istraživanju centralne komande. Ostaje tek da se vidi kakvu će ulogu u tome igrati Ričard Holbruk, nedavno imenovan za specijalnog izaslanika SAD za Avganistan i Pakistan. Dan uoči Holbrukove prve posete regionu prošle nedelje u napadu bombaša samoubica u vladinim zgradama u Kabulu poginulo je 20 ljudi.

ŠTA ČEKA OBAMU U AVGANISTANU

SAD su posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001. preduzele operaciju „Trajna sloboda” s ciljem da uhvate vođu terorista Osamu bin Ladena. Od tada traje borba s talibanima, ekstremnim islamistima. Česti su i samoubilački napadi, u kojima gine sve više civila. Prošle godine u

Avganistanu je poginulo 2.118, civila, 40 odsto, više nego 2007.

Talibani

Od 7.000 i 11.000 pripadnika talibana ima uporišta u oblasti oko avganistansko-pakistanske granice. Prošle godine, prema procenama talibanskih izvora, oni su ubili 5.220 vojnika koalicionih snaga, a po zapadnim procenama poginulo je 286 vojnika ISAF.

Osama bin Laden

Osnivač Al Kaide, odgovorne za terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, krio se u pećinama planinske oblasti Tora Bora.

Opijum

Avganistan je najveći nelegalni proizvođač opijuma u svetu. Prema podacima UNODC, 2007. opijum je na 193.000 hektara u Avganistanu gajilo 3,3 miliona ljudi, odakle je poticalo čak 93 odsto opijata u svetu koji je imao vrednost od četiri milijarde dolara, a to je 53 odsto bruto nacionalnog proizvoda.

Narkomanija u vojsci i policiji

Uživanje opojnih droga je tradicionalno prisutno u avganistanskom društvu. Od 30 miliona stanovnika milion je bilo zavisno od droge. Toga nisu pošteđeni ni vojska i policija. Britansko ispitivanje je otkrilo da u južnoj provinciji Helmand 60 odsto policajaca uživa opijate.

ISAF

Međunarodne bezbednosne snage u Avganistanu, koalicione trupe NATO i još 14 zemalja broje 55.100 vojnika.

Sovjetska intervencija

Od 1979. do 1989, Sovjeti su pokušavali da nametnu komunistički sistem u Avganistanu pomažući marksistima u borbama protiv mudžahedina, kojima su najviše pomagali SAD i Saudijska Arabija. U sukobima je poginulo oko 15.000 sovjetskih vojnika i između 700.000 i dva miliona Avganistanaca, a intervencija je koštala SSSR 38 milijardi dolara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avganistan: Još 17.000 vojnika SAD

Izvor: B92, 18.Feb.2009, 02:37

Vašington, Otava, Kabul -- Američki predsednik Barak Obama odobrio je slanje dodatnih 17.000 vojnika u Avganistan, saopštila je Bela kuća..."Odluka je juče saopštena Pentagonu. Naredbe su potpisane", rekao je juče portparol Bele kuće Robert Gibs novinarima koji prate Obamu u poseti Denveru. Obama...

Nastavak na B92...

Novih 17 hiljada vojnika SAD u Avganistanu

Izvor: RTS, 18.Feb.2009

Američki predsednik Barak Obama odobrio raspoređivanje dodatnih 17 hiljada vojnika u Avganistanu. Dodatne snage neophodne za stabilizaciju situacije u Avganistanu, koja je pogoršana, tvrdi Obama...Američki predsednik Barak Obama odobrio je raspoređivanje dodatnih 17 hiljada vojnika u Avganistanu..."Situacija...

Nastavak na RTS...

Obama šalje još 17.000 vojnika u Avganistan

Izvor: VOA, 19.Feb.2009

Predsednik Obama razgovarao sa avganistanskim predsednikom Karzaijem o strategijama za borbu protiv terorizma i bilateralnim odnosima.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.