Izvor: RTV 5, 07.Sep.2012, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama prihvatio kandidaturu za predsednika

"Prihvatam vašu nominaciju za funkciju predsednika Sjedinjenih Država", kazao je Obama sinoć u obraćanju na konvenciji svoje stranke u Šarlotu u Severnoj Karolini.
U govoru, aktuelni američki predsednik podsetio je na slogan "nada" pod kojim je pobedio na prethodnim izborima i istakao da je "ta nada sada pred iskušenjem".
Obama je govorio i o "ceni rata, jednoj od najgorih ekonomskih kriza u našoj istoriji i političkoj blokadi zbog koje smo se zapitali da li je još moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << biti na visini problema našeg vremena".
"Ali znajte... naši problemi se mogu rešiti. Možemo da se suočiti s teškoćama. Put koji nudimo je možda teži, ali nas vodi ka boljem svetu", kazao je aktuelni predsednik SAD.
"To je ono što možemo da uradimo u naredne četiri godine i razlog zašto sam ja kandidat za drugi mandat za predsednika SAD", dodao je Obama.
On je sunarodnicima obećao i da će im uvek govoriti "istinu". "A istina je da nam je potrebno još nekoliko godina da rešimo probleme koji su se nagomilavali decenijama".
"Ako sada odustanete, ako pustite da vas ubede cinizmom po kojem promena za koju smo se borili nije moguća, promene neće ni biti. Ako odustanete od ideje da vaš glas pravi razliku, onda će drugi glasovi popuniti tu prazninu", dodao je Obama.
On je u govoru samo jednom pomenuo Romnija, ali ga je u više navrata kritikovao, najžešće zbog stava prema Velikoj Britaniji.
"Nismo spremni za diplomatske odnose s Pekingom ako ne možemo da dodjemo na Olimpijadu a da ne uvredimo našeg najvećeg saveznika", kazao je Obama, aludirajući na Romnijevu posetu Londonu tokom koje je kandidat republikanaca kritikovao organizaciju Olimpijskih igara.
Obamu su poslednjeg dana konvencije Demokratske stranke podržale i supruga Mišel i ćerke Saša i Malija, kao potpredsednik SAD Džo Bajden.
Romni: Obama treba da kaže koja sve obećanja nije ispunio Republikanski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Mit Romni ocenio je da bi njegov rival, aktuelni šef države Barak Obama trebalo da kaže koja sve obećanja nije ispunio, a ne da daje nova.
"U ove četiri godine predsednik je obećao da će za Amerikance obezbediti nove poslove i to se nije dogodilo. Obećao je da će za 50 odsto smanjiti deficit i to se nije dogodilo.", rekao je Romni juče novinarima u Konkordu, u državi Nju Hempšir, gde je održao predizborni miting.
On je kazao i da je Obama obećao da će plate biti povećane, ali da su one smanjene.
"Zato mislim da više nije vreme da daje nova obećanja, nego da napravi listu onih koja je dao, a nije ispunio", rekao je predsednički kandidat republikanaca.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.