Obama nije obećao Poljskoj antiraketni štit

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama nije obećao Poljskoj antiraketni štit

"Američki predsednik Barak Obama nije se obavezao da će izgraditi sistem za odbranu od projektila u Poljskoj", izjavio je Denis MekDonou, savetnik predsednika SAD za spoljnu politiku, javio je Rojters.

Ova izjava došla je nakon što je iz kabineta poljskog predsednika saopšteno da je Obama u telefonskom razgovoru sa Lehom Kačinjskim obećao da neće odustati od projekta da američki antiraketni štit bude razmešten u Poljskoj i Češkoj.

Rusija se protivi ovom američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << planu i već je objavila da će razmestiti rakete duž poljske granice.

Vođe EU su izjavile u petak da ovakva odluka neće doprineti stvaranju klime poverenja i poboljšanju bezbednosti.

U izjavi koja je objavljenja juče na internet stranici poljskog predsednika, Kačinjski tvrdi da je američki predsednik istakao važnost strateškog partnerstva Poljske i SAD i izrazio nadu u nastavak političke i vojne saradnje dve zemlje. Kačinjski je takođe rekao da će se nastaviti rad na projektu antiraketnog štita.

Mekdonou je rekao da je Obama obavio "dobar razgovor" sa Kačinjskim o američko-poljskom savezu i antiraketnom štitu, ali da se nije obavezao na njegovu izgradnju.

"Njegova pozicija je, kao što je bila i tokom kampanje, da podržava razmeštanje sistema zaštite od projektila kada se pokaže da tehnologija dobro funkcioniše", rekao je MekDonou.

Obama je pre izjavio da želi da ponovo pogleda planove za antiraketne štitove u centralnoj Evropi, kako bi bio siguran da će biti efikasni i da neće biti uperen protiv Rusije.

Ali dopisnik BBC u Varšavi izjavio je da Vlada Rusije veruje da će plan o postavljanju presretača projektila u severnoj poljskoj i radara u Češkoj Republici uraditi upravo to.

Ruski predsednik Dimitrij Medvedev je rekao da će Moskva neutralizovati ovaj sistem razmeštanjem projektila kratkog dometa u Kaliningrad na granici sa Poljskom.

Američka vojska tvrdi da je štit nesposoban da uništi ruske rakete i da je napravljen samo u svrhe čuvanja od napada projektila iz država kao što je Iran.

Amerika se već priprema za inauguraciju

U Vašingtonu su već počele pripreme za promenu u Beloj kući, koja će biti obavljena 20. januara iduće godine, kada će Barak Obama položiti zakletvu kao 44. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Procenjuje se da bi ta ceremonija mogla da privuče milione ljudi u glavni grad Amerike. Najskuplji hoteli u Vašingtonu rezervisani su za čitavu tu sedmicu u januaru, dok sa svih strana stižu zahtevi za 250.000 karata, koliko će biti podeljeno za svečanost polaganja zakletve. Posle ceremonije, odlazeći predsednik Buš i njegova supruga Lora verovatno će napustiti glavni grad helikopterom, kako su to činili svi predsednici od 1977. godine.

Nemačka poziva na dijalog s Moskvom

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozvao je juče budućeg predsednika SAD Baraka Obamu da s Rusijom pregovara o osetljivom pitanju antiraketnog štita koji SAD želi da rasporedi u istočnoj Evropi.

„Kada je reč o odbrambenom antiraketnom štitu u Poljskoj i Češkoj, više puta sam pozivao da se o tom pitanju pregovara, s Rusijom takođe. Očekujem od Obame da će raditi na takvom dijalogu", rekao je Štajnmajer.

Obama za jačanje odnosa SAD i Kine

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama i kineski lider Hu Đintao razmotrili su juče mogućnost budućeg jačanja odnosa Kine i SAD, kao i pitanje globalne finansijske krize. U telefonskom razgovoru, dvojica zvaničnika su naglasili da se dve zemlje moraju uzajamno poštovati, prenela je agencija Ansa.

„Kina i SAD moraju uzeti u obzir uzajamne zabrinutosti i rešiti na adekvatan način osetljiva pitanja, posebno oko Tajvana”, rekao je kineski predsednik.

Obama je istakao da je Kina „velika nacija” i „da su na aktuelnoj međunarodnoj sceni odnosi SAD i Kine od vitalnog značaja”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.