Obama: Proboj u sferi nuklearne trgovine s Indijom

Izvor: Press, 25.Jan.2015, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Proboj u sferi nuklearne trgovine s Indijom

Američki predsednik Barak Obama i indijski premijer Narendra Modi najavili su danas proboj u sferi nuklearne trgovine, korak za koji se obe strane nadaju da će pomoći uspostavljanju trajnog strateškog partnerstva.
Obama je rekao da su dve države ostvarile napredak po dva pitanja koja su kočila komercijalnu civilnu nuklearnu saradnju, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je Rojters.

"Spremni smo da idemo napred ka punoj implementaciji", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare u Nju Delhiju.

Sporazumom su razrešene nesuglasice oko odgovornosti dobavljača za Indiju u slučaju nuklearnog akcidenta i američki zahtevi o praćenju porekla materijala koji se doprema u državu, rekao je američki ambasador u Indiji Ričard Verma.

Iskazujući rešenost da bilateralne odnose podigne na viši nivo, indijski premijer je prekšio protokol i zagrlio Obamu kada je sleteo u NJu Delhi ranije u toku dana.

Bio je to izuzetan prizor, navodi britanska agencija, uzimajući u obzir da je samo pre godinu dana, Modi bio persona non grata u Vašingtonu.

Sadašnjem indijskom premijeru bilo je uskraćeno da poseti SAD više od deceniju zbog smrtonosnih hindu-muslimanskih sukoba u državi kojom je upravljao.

Nakon radnog ručka, dvojica lidera su razgovarali o finalizaciji sporazuma o klimatskim promenama, obnovljivoj energiji, porezima i saradnji u oblasti odbrane.

Obama će biti prvi američki predsednik koji će prisustvovati paradi povodom Dana republike u Indiji.

Oko 40.000 pripadnika snaga bezbednosti raspoređeno je zbog njegove posete, a 15.000 novih bezbednosnih kamera postavljeno u prestonici, prema izveštajima medija.

SAD vide Indiju kao veliko tržište i protivtežu uticaju Kine u Aziji.

Uoči Obamine posete, komunističke partije u Indiji održale su u subotu protestni skup u NJu Delhiju na kome je spaljena lutka sa likom predsednika SAD.

Vodeća Komunistička partija Indije i Komunistička partija Indije (Marksisti) snažno se protive sporazumu o civilnoj nuklearnoj trgovini između dve države potpisanom 2008. godine.

Partije se protive bilo kakvoj izmeni u zakonu o obavezama Indije kojim bi se omogućilo američkim kompanijama da ostvare profit na osnovu sporazuma.

Američki predsednik će ranije otputovati iz Indije kako bi posetio Saudijsku Arabiju, nakon smrti Kralja Abdulaha.

Bela kuća je saopštila da će se u utorak Obama sresti u Rijadu sa naslednikom saudijskog monarha Abdulaha, kraljem Salmanom bin Abdul-Azizom Al Saudom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama i Modi za tešnju saradnju SAD i Indije

Izvor: VOA, 25.Jan.2015

Predsednik Barak Obama i indijski premijer Narendra Modi su danas prekinuli dugi zastoj u implementaciji nuklearnog sporazuma i poručili da će njihovo "prijateljstvo" biti katalizator za tešnje diplomatske veze...Nekoliko sati po dolasku u Indiju, američki predsednik je rekao da su se on i premijer...

Nastavak na VOA...

Obama-prvi američki lider na paradi povodom Dana Republike

Izvor: Press, 26.Jan.2015, 12:20

Predsednik SAD Barak Obama, koji je u trodnevnoj poseti Indiji, danas je kao počasni gost prisustvovao godišnjoj paradi povodom Dana Republike u Nju Delhiju, postavši tako prvi američki lider kojem je ukazana ta čast. . ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.