Obama: Novi početak SAD i muslimana

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Novi početak SAD i muslimana

Kairo -- Nepoverenje i nesuglasice između SAD i islamskog sveta moraju da se okončaju, poručio je predsednik Amerike Barak Obama muslimanima.

Američki predsednik Barak Obama je održao, prema nekim mišljenjima, istorijski govor direktno namenjen milijardi muslimana širom sveta, u nameri da doprinese jačanju odnosa SAD sa arapskim i muslimanskim zemljama.

Obama je danas sedam sati boravio u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Egiptu, a muslimanima i svetskoj javnosti obratio se iz svečane sale univerziteta u Kairu, u prisustvu tri hiljade ljudi.

Obama je izabrao Egipat za mesto održavanja govora jer, kako je saopštila Bela ku ta zemlja "na mnogo načina predstavlja srce arapskog sveta".

Obama je poručio danas u obraćanju muslimanima širom sveta, da nepoverenje i nesuglasice između SAD i muslimanskog sveta moraju da se okončaju i založio se za nov početak u odnosima dveju strana.

"Hvala vam na gostoprimstvu, hvala i narodu Egipta, a ja vam sa ponosom donosim dobru volju američkog naroda i poruku mira iz svih muslimanskih zajednica u mojoj zemlji. Mir sa vama”, rekao je Obama.

Nasilni ekstremisti, prema njegovim rečima, iskorišćavaju napetost koja vlada između SAD i islamskog sveta i šire strah.

"Dokle god naši odnosi budu određeni našim razlikama, mi ćemo davati snagu onima koji radije seju mržnju a ne mir, koji promovišu konflikt, a ne saradnju kojom bi naši naordi ostvarili pravdu i napredak. Taj ciklus nepoverenja i sukoba mora da se završi”, poručio je on.

"Došao sam ovde u Kairo da se založim za novi početak odnosa Sjedinjenih Država i muslimana širom sveta”, naveo je Obama.

Obama je rekao da smatra da je njegova odgovornost kao predsednika SAD da se bori protiv "negativnih stereotipa" o islamu gde god da se oni pojave. Ali, naveo je da taj isti princip mora da bude primenjen i među muslanima kad je reč o njihovim predstavama o hrišćanskom svetu.

"Baš kao što se muslimani ne uklapaju u grubi sterotip, ni Amerika ne predstavlja grubi stereotip imperije okrenute samoj sebi", rekao je Obama.

Dok se odnosi između muslimana i SAD-a definišu razlikama, rekao je Obama, jačaće oni koji "seju mržnju a ne mir, oni koji promovišu sukobe a ne saradnju".

Predsednik SAD je, međutim, kazao da akcije nasilnih ekstremističkih muslimana krše sva "prava ljudskih bića".

"Islam nije deo problema u borbi protiv nasilnog ekstremizma, on je važan deo unapređenja mira", rekao je Obama.

Američki predsednik je takođe govorio o bliskoistočnom mirovnom procesu, Iranu, ratovima u Avganistanu i Iraku i nasilnoj borbi koju vodi Al Kaida.

On je pozvao i Izraelce i Palestince da poštuju njihove međunarodne obaveze. Rekao je da su američke veze sa Izraelom neraskidive, ali je takođe naveo da je palestinska situacija nepodnošljiva.

"Hamas mora da okonča nasilje, prizna prethodne dogovore i prizna pravo Izraela da postoji", rekao je on. SAD smatraju radikalni Hamas koji kontroliše Gazu terorističkom organizacijom.

On je takođe rekao da Izrael mora da prizna pravo Palestine na postojanje i da prestane da podiže jevrejska naselja na palestinskim teritorijama. Obama je naglasio da će SAD nastaviti da se trude da se formira palestinska država.

Govoreći o Iranu, on je pozvao tu zemlju da radi zajedno sa SAD da krene napred, ali je upozorio da se o pitanju nuklearnog naoružanja ne može pregovarati.

Obama je govorio posle sastanka sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom tokom svog kratkog boravka u Kairu u okviru turneje po Bliskom istoku i Evropi.

Ovaj govor predstavlja centralni deo njegovog puta i dugo je najavljivan kao govor u kome će se otvoriti nova era između SAD i muslimanskog sveta posle administracije Džordža Buša.

Obama je vrlo uzdržano govorio o širenju demokratije, što je njegov prethodnik Džrodž Buš smatrao glavnim zadatkom drugog mandata.

On je rekao da vlade treba da "odražavaju volju naroda" ali je naveo da "nijedna nacija ne treba i ne može da nametne neki sistem vladavine drugoj".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.