Obama: Kriza i akcija bez presedana

Izvor: B92, Beta, 25.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Kriza i akcija bez presedana

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama počeo promociju plana vrednog 825 milijardi dolara za nova radna mesta, bolju zdravstvenu zaštitu i energetski "čistiju" budućnost.

Obama je rekao američkim građanima da počinju 2009. usred krize bez presedana koja zahteva akciju bez presedana. Rekavši da se više ljudi prijavilo kao nezaposleno ove sedmice nego bilo kada u poslednjih 26 godina, Obama je upozorio da bi, ako se ništa ne uradi, nezaposlenost mogla da postane dvocifrena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ako ne delujemo čvrsto i brzo, loša situacija bi mogla da postane dramatično gora", rekao je novi predsednik SAD u prvom radijskom obraćanju naciji. Dodao je da očekuje da u roku od mesec dana potpiše plan za oporavak ekonomije kao zakon.

Petominutno radio obraćanje nastavak je napora koji je Obama započeo ovog meseca u cilju dobijanja brze podrške u Kongresu za zakon o potrošnji 825 milijardi dolara za koji veruje da će izvući privredu iz recesije.

Obama se u Beloj kući sastao sa liderima demokrata i republikanaca, a u utorak planira da se sastane sa republikanskim senatorima i kongresmenima u pokušaju da postigne konsenzus za svoj plan.

Prema njegovim rečima, plan obnove ekonomije mogao bi da spasi ili otvori tri do četiri miliona radnih mesta a istovremeno i da omogući investiranje u prioritete kao što je razvoj čistih energija, obrazovanje i poboljšanje efikasnosti zdravstenog sistema.

Naveo je da namerava da udvostruci američki kapacitet da stvara energiju iz obnovljivih izvora kao što su vetar, sunce i biogoriva, a takođe je razgovarao o izgradnji nove elektromreže.

"Uštedećemo poreskim obveznisima dve milijarde dolara godišnje time što će 75 odsto federalnih ustanova štedeti energiju a prosečnoj porodici 350 dolara od računa za energiju time što ćemo 2,5 miliona kuća zaštiti od vremenskih nepogoda".

Plan uključuje i inicijativu za finansiranje čiste energije sa garancijama za zajmove i drugim finansijskim mehanizmima čiji je cilj da podstaknu 100 milijardi dolara u finansiranje čiste energije u periodu od tri godine, dodao je Obama.

Predsednik SAD rekao je i da plan obnove privrede uključuje i fondove za kompjuterizaciju zdravstvenih dosijea u narednih pet godina, cime bi se uštedele milijarde dolara u zdravstvenoj službi i "bezbrojni životi".

Takođe, plan predviđa i finansiranje modernizacije ili obnove 10.000 škola i stipendije za četiri miliona studenata.

Pozitivna ocena za prve dane Obame

Oko dve trećine Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o prva tri radna dana novog predsednika SAD Baraka Obame.

Istraživanje agencije Galup pokazalo je da 68 odsto Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o početku mandata Obame.

To je ipak nešto slabije od jednog od najomiljenijih američkih predsednika svih vremena Džona Kenedija koji je po dolasku na vlast 1961. godine imao rejting čak 72 odsto.

Anketa pokazuje da se 12 odsto građana ne slaže sa prvim potezima Obame. To je otprilike isti negativan procenat koji je do sada imala većina američkih predsednika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: 'kriza bez presedana'

Izvor: BBC na srpskom, 24.Jan.2009, 23:37

Predsednik SAD rekao da je 2009. počela usred krize bez presedana koja zahteva akciju bez presedana i pozvao Kongres da usvoji njegov paket mera za ekonomski oporavak.

Nastavak na BBC na srpskom...

Barak Obama: Kriza bez presedana

Izvor: Poslovni magazin, 26.Jan.2009, 00:37

Predsednik SAD Barak Obama rekao je američkim građanima da počinju 2009. godinu usred krize bez presedana koja zahteva akciju bez presedana.U petominutnom govoru preko radija i interneta, koji se ticao isključivo ekonomije, g.Obama je još jednom pozvao Kongres da što pre usvoji njegov veliki paket...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.