OVAJ ČOVEK VREDI KOLIKO I 1.027 LJUDI

Izvor: Kurir, 18.Okt.2011, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVAJ ČOVEK VREDI KOLIKO I 1.027 LJUDI

TEL AVIV - Svaki život ima neprocenjivu vrednost! Najpoznatiji zatvorenik na Bliskom istoku, izraelski narednik Galid Šalit (25), danas bi, posle pet godina, trebalo da bude pušten iz palestinskog zatočeništva.

TEL AVIV - Svaki život ima neprocenjivu vrednost!

Najpoznatiji zatvorenik na Bliskom istoku, izraelski narednik Galid Šalit (25), danas bi, posle pet godina, trebalo da bude pušten iz palestinskog zatočeništva.

Ni traga ni glasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Njegovu slobodu Izrael će platiti puštanjem čak 1.027 zarobljenih Palestinaca - prvih 477 zatvorenika biće oslobođeno danas, a još 550 njih u naredna dva meseca.

Šalita su u leto 2006. kao 19-godišnjeg mladića oteli palestinski militanti koji su se kroz podzemni tunel probili do ispostave izraelske vojske na granici sa Gazom. Palestinci su ubili dvojicu izraelskih vojnika i ranili četvoricu, uključujući Šalita, kojeg su odveli u nepoznatom pravcu. Pet godina su ga skrivali po tajnim lokacijama, a čak ni izraelske obaveštajne službe nisu uspele da ga lociraju. Jedini Šalitov kontakt sa spoljnim svetom bila su tri pisma i audio-snimak iz 2007, na kojem je izraelske vlasti molio da pristanu na razmenu zatvorenika jer mu se zdravstveno stanje pogoršava.

Razmena u Egiptu

Nakon dugih i iscrpljujućih pregovora, Izrael je pristao da iz svojih zatvora pusti 1.027 palestinskih zatvorenika, uključujući 315 osuđenih na doživotni zatvor.

Razmena zatvorenika je planirana na egipatskoj teritoriji, na Sinajskom poluostrvu.

Gotovo polovina onih koji budu oslobođeni neće ni kročiti na palestinsko tlo, već će biti proterani u druge zemlje, između ostalih i u Tursku.

Inače, ovo nije prvi razmena zatvorenika koju je Izrael odobrio, ali je 1.027 zatvorenika, uključujući 27 žena, najveća cena koju je ta zemlja ikada platila za oslobađanje svog vojnika. Biće pušteni i oni umešani u najjezivije napade tokom drugog palestinskog ustanka, Druge intifade.

Svečani doček u Pojasu Gaze

Pojas Gaze juče se užurbano pripremao za doček 295 zatvorenika koji će biti poslati na tu palestinsku teritoriju. Ulice su ukrašavane palestinskim zastavama i zastavama Hamasa, a spremljena je i bina na otvorenom. Palestinci zatvorenike smatraju herojima koji su se borili protiv okupatora.

Krenuo prvi konvoj zarobljenika

JERUSALIM - Prvi konvoj od 96 palestinskih zatvorenika koji bi trebalo da budu oslobođeni u zamenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita napustio je rano jutros zatvor u Keciotu i krenuo ka Zapadnoj obali, javio je izraelski državni radio.

U toku je organizovanje još tri konvoja sa ostalim zatvorenicima koji su predviđeni za razmenu, a koji će preko prelaza Kerem Šalom krenuti ka pojasu Gaze, dodaje se u izveštaju radija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.