OPASNI KAO ISIS?! Holanđani u strahu od eko-terorista

Izvor: Mondo, 24.Jun.2019, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASNI KAO ISIS?! Holanđani u strahu od eko-terorista

Holandska služba za borbu protiv terorizma saopštila je danas da je na spisak terorističkih pretnji, zajedno sa islamističkim i aktivistima ekstremne desnice, stavila i "ektremističke" aktiviste koji se bore protiv - vetrenjača.

Foto: MONDO/P. Vujić

Najmanje dva preduzeća koja grade vetrogeneratore u Holandiji odustala su od projekata u strahu od napada, čime su izgubili milione evra, navela je Antitetoristička agencija.

"Akcije ekstremističkih aktivista >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koju predvodi anonimna mala grupa protiv postavljanja vetrogeneratora na severozapadu Holandije, nastavljene su i ojačale poslednjih meseci", navodi se u izveštaju Agencije.

Taj problem je postao toliko ozbiljan da je policija formirala specijalnu ekipu koja istražuje preteća pisma koja upućuju ti aktivisti.

MILIJARDE OTIŠLE U VETAR: Novih 16,7 GW iz vetrenjača

Jedno neimenovano preduzeće je u aprilu odustalo od ugovora nakon dobijanja ultimatuma prema kojem ima 48 sati da "promeni stav o postavljanju vetrogeneratora", a u protivnom "iskoristiti novac koji zaradjujete na nama, za troškove obezbedjenja za vas i vašu firmu", navodi se u pretećem pismu.

I drugo preduzeće je primilo slično pismo.

Ovo je najveća morska vetrenjača na svetu

Holandija razvija "parkove vetrogeneratora" da bi postigla ciljeve sporazuma o klimi, prema kojima obnovljivi izvori energije treba da 2020. godine budu bar 14 odsto ukupnih izvora energije.

Meštani se bune zbog postavljanja vetrogeneratora, a aktivisti su na nekim mestima predvidjenim za vetrenjače napravili ilegalne deponije azbesta i postavili plakate sa slikama lokalnih zvaničnika u nacističkim uniformama.

Mafija i male HE: Iz zatvora u direktorsku fotelju

Holandija ima više od 2.500 vetrogeneratora na kopnu i 289 na platformama na Severnom moru.

Na moru manje-više ne prave probleme, ali na kopnu "farme struje na vetar" prave veliku buku i veoma su opasne po životinjski svet ako se nalaze na trasama ptica selica.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Aktivisti protiv vetrogeneratora u Holandiji na spisku terorističkih pretnji

Izvor: B92, 24.Jun.2019

Holandska služba za borbu protiv terorizma stavila je na spisak terorističkih pretnji aktiviste koji protestuju zbog postavljanja vetrogeneratora...Aktivisti protiv vetrogeneratora tako su se našli kao "ekstremnistički" zajedno na spisku protiv islamističkim i aktivistima ekstremne desnice...Najmanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.