OLUJE PARALISALE POLJSKU, KROV SMRSKAO ŽENU

Izvor: Kurir, 21.Jul.2011, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OLUJE PARALISALE POLJSKU, KROV SMRSKAO ŽENU

VARŠAVA/PRAG - Oluje sa jakim pljuskovima i gradom koje su juče i noćas prelazile sa juga preko centralne Poljske na istok odnele su jedan život, petoro ljudi je povređeno, a vatrogasci su izlazili na teren čak 3.300 puta.

Mlada žena u Mazovjeckom vojvodstvu poginula je kada se na nju srušio krov kuće. "Materijalne štete su ogromne. Oštećeni krovovi, polomljeno drveće, poplavljeni podrumi, uništeni automobili. Jedna osoba je poginula, a petoro je povređeno", kazao je televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << TVN24 portparol poljske Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak.

U devet vojvodstava preko kojih je prošlo nevreme olujni vetar brzine preko 100 kilometara na čas oborio je 180 krovova, a najgore je bilo u Mazovjeckom vojvodstvu, u kojem je i prestonica Varšava, gde su srušeni krovovi 66 kuća i zgrada.

Na ulicama prestonice Varšave, Lođa i drugih gradova koje su se juče u naletima pljuska pretvorile u potoke leže polomljene grane i palo drveće. Varšava je morala na skoro čitav sat da zatvori aerodrom "Okenće" zbog bujice vode na pisti, stali su tramvaji, zatvorene su bile neke stanice metroa, a vatrogasci su iz njih užurbano ispumpavali vodu. Grom je udario u jednu od hala u centru Varšave, ali, na sreću, nikome se ništa nije desilo. "Nekoliko regionalnih saobraćajnica je neprohodno", kazao je Frontčak.

Vatrogasna straža i Poljaci imaće pune ruke posla i danas, pošto prognoze meteorologa nisu nimalo optimistične i za naredne dane predviđaju nove obilne padavine.

U susednoj Češkoj, gde je nevreme zahvatilo zapad i sever zemlje u Plzenskom regionu na zapadu i Libereckom i Usteckom na severu, proglašen je treći stepen opasnosti od poplava.



Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.