OBAMA: POLJSKA DOBIJA ANTIRAKETNI ŠTIT

Izvor: Kurir, 28.Maj.2011, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBAMA: POLJSKA DOBIJA ANTIRAKETNI ŠTIT

VARŠAVA- Američki predsednik Barak Obama potvrdio je u Varšavi da će u Poljskoj biti razmeštene rakete novog američkog antiraketnog štita i premešten deo američkih aviona F16 iz baze u Italiji, protiv čega Rusija ima primedbe.

Obama je istovremeno iz Varšave pozvao Poljsku i zemlje regiona Srednje i Istočne Evrope da uvide da su dobri odnosi sa Rusijom u interesu celog regiona.

"Smatram da 'resetovanje' >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odnosa SAD i Rusije donosi koristi i regionu i Rusiji, smiruje tenzije, omogućava dijalog", kazao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Poljsku je pohvalio upravo za pragmatičan odnos i to što, kako je kazao i Tusk, probleme i tenzije namerava da rešava mirno i kroz dijalog jer je to najbolji put.

Bezbednost, odnosno američko vojno prisustvo za koje Poljska lobira poslednjih 10 godina i energetska bezbednost, tj. saradnja američkih kompanija u budućoj eksploataciji gasa iz škriljaca u Poljskoj koja po sadašnjim procenama ima najveća nalazišta u Evropi, dominirali su danas bilateralnim razgovorima Baraka Obame sa predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i premijerom Tuskom.

"Važno je da se privodi kraju memorandum koji znači prisustvo američkih vojnika u Poljskoj. Nisu baš brojni ali to je vrlo važan gest", kazao je Tusk o premeštanju američkih vojnih aviona.

Obama je takođe naglasio privrženost SAD glavnom načelu zapadnog vojnog saveza, da je NATO tu da brani NATO.

"NATO je najjači voni savez u istoriji jer se branimo zajedno", kazao je Obama i naglasio da će Poljska biti angažovana u antiraketnom štitu i projektu protivraketne odbrane, jer NATO želi da stvori klimu u regionu Srednje Evrope da je garantovana bezbednost.

Rusija će učestvovati u projektu uz određene garancije

 Rusija je spremna da učestvuje u projektu postavljanja protivraketnog štita u Bugarskoj ali samo uz određene garancije, saopštio je predstavnik Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin u Varni, gde je održan Parlamentarni skup Alijanse.

Prema rečima Rogozina, Rusija želi da dobije garancije da taj sistem neće biti usmeren na njen strateški potencijal.

Rogozin je kazao da ruska strana smatra da informacijska sredstva treba da budu zajednička, a "vatrena sredstva" posebna i dodao da SAD već znaju da Rusija ima mogućnost da identifikuje rakete.

Ministar inostranih poslova Nikolaj Mladenov je, kako prenose mediji, na jučerašnjem skupu u Varni potvrdio da će Bugarska učestvovati u izgradnji protivraketnog sistema, navodeći da je rano govoriti gde će biti postavljeni.

On je kazao da je najvažnije da bugarska teritorija bude zaštićena, i dodao da je od velikog značaja to što će se sistem razvijati zajedno sa Rusijom i drugim državama.

NATO i Rusija još nisu postigli dogovor o postavljanju protivraketnog štita, ali imaju saglasnost oko osnovnog pitanja da je neophodna zajednička odbrana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.