Nuklearka Krško zaustavila rad zbog kvara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearka Krško zaustavila rad zbog kvara

LJUBLJANA/KRŠKO - U Nuklearnoj elektrani u Krškom (NEK) danas je došlo do curenja vode iz primarnog sistema, u bazen za zadržavanje vode. U kratkom saopštenju Uprave Republike Slovenije koje prenose slovenački mediji, navodi se da će elektrana biti zaustavljena nekoliko sati, kako bi osoblje moglo da utvrdi uzrok kvara.

Istovremeno, Evropska komisija večeras je u Briselu pokrenula takozvani evropski sistem za uzbunu zbog eventualne opasnosti od radioaktivnosti nakon incidenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Krškom.

"Za sada nije registrovano nikakvo curenje (radioaktivnih supstanci) u životnu okolinu", navodi se u saopštenju Evropske komisije, objavljenom u Briselu.

"Nema opasnosti za stanovništvo i okolinu", dodala je portparol slovenačkog predsedništva EU u Briselu Maja Kocijančič koja je rekla da nije došlo do curenja radioaktivne materije, već vode.

Dodaje se da je "Evropski sistem za hitne informacije o radioaktivnosti (ECURIE) dobio u 15.38 informaciju iz Slovenije nakon što je registrovano curenje vode u sistemu za hlađenje elektrane". Ta informacija je zatim preneta ostalim zemljama članicama EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.