Novo krvoproliće u centralnoj Nigeriji

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo krvoproliće u centralnoj Nigeriji

Najmanje 500 hrišćana pobijeno u napadu pripadnika muslimanskog plemena Hausa-Fulani u Džosu. – Vršilac dužnosti predsednika države Gudlak Džonatan proglasio najviši stepen pripravnosti snaga bezbednosti u državi Plato

Prema izveštajima agencija

Džos, Abudža – Najmanje 500 hrišćana (među njima i 45 dece) zverski je pobijeno u nedelju tokom napada muslimanskog plemena Hausa-Fulani na tri sela nadomak rudarskog centra Džos u centralnoj Nigeriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << potvrdio je Crveni krst.

Na razmeđi muslimanskog severa i hrišćanskog juga, Džos je od 2001. godine epicentar sve učestalijih verskih krvoprolića dve kongregacije u oštroj borbi za oskudnu plodnu zemlju i politički uticaj, prenosi agencija Al Džazira.

Najnoviji verski sukob hrišćana i muslimana u Džosu odigrao se u nedelju pre zore: muslimani u selima Dogon Na Hauva, Ratsat i Džedži prethodno su SMS-porukama upozoreni da napuste kraj jer se sprema napad, izvestio je AFP. Napadači su pod okriljem noći okružili hrišćanska sela, iskopali lovačke zamke a zatim uz povike „Alah akbar” počeli da pucaju u vazduh i pale kućice od blata: tročasovnu klanicu mačetama, retki su preživeli.

„U centralnoj Nigeriji počeo je džihad”, procenili su predstavnici rimokatoličkih i protestantskih zajednica u Džosu, glavnom gradu federalne jedinice Plato. Hrišćanski lideri u Džosu, istovremeno su optužili nigerijske snage bezbednosti za pristrasnost i veliko zakašnjenje sa kojim je armija stigla na poprište – tek pošto su napadači napadnuta sela sravnili sa zemljom.

U međuvremenu, Gudlak Džonatan v.d. predsednika Nigerije naložio je juče jedinicama državne armije da zavedu red u polumilionskom gradu. U Džosu vlada napeti mir, prenose retki izveštači sa lica mesta.

Nigerijska policija uhapsila je inače 95 Hausa-Fulani izgrednika za koje se veruje da su pristigli iz drugih krajeva Nigerije radi potpirivanja sukoba.

Zvanična Abudža želi da spreči širenje sukoba iz Džosa u susedne federalne jedinice države sa 140 miliona stanovnika ali i priliv krijumčarenog oružja u nestabilni region, prenose agencije.

Na vlasti usled dugotrajne bolesti zvaničnog predsednika Umaru Jar Adue, njegov zamenik Gudlak Džonatan naložio je juče istragu i poteru za počiniteljima masovnog zločina u okolini Džosa. Najnoviji masovni verski pokolj u Džosu ispit je sposobnosti Gudlak Džonatana da uspostavi svoj autoritet nad vojskom i policijom u sve nestabilnijoj državi, procenjuje agencija Al džazira.

U prethodnom oružanom verskom obračunu hrišćana i muslimana u Džosu krajem januara poginulo je preko 350 ljudi. Posmatrači naglašavaju da je juriš Hausa-Fulanija prošlog vikenda bio odmazda za januarski okršaj, nakon kog je Gudlak Džonatan zaveo policijski čas u glavnom gradu federalne države Plato. U trenutku najnovijeg napada na tri hrišćanska sela nadomak Džosa, u njihovoj okolini nije bilo snaga bezbednosti, javlja dnevnik „Vangard” iz Lagosa.

T. Vujić

[objavljeno: 09/03/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.