Novo disciplinovanje kadrova KP Kine

Izvor: Deutsche Welle, 24.Okt.2016, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo disciplinovanje kadrova KP Kine

Kineski šef države Si Đinping želi da suzbije rastuću korupciju i pri tome utvrdi svoju vlast. Svi su radoznali da vide kako će izgledati "kadrovska reorganizacija", kako to objašnjava stručnjak za Kinu Viktor Ših.

DW: KP Kine se sastaje - održava se poslednja plenarna sednica 18. Centralnog komiteta. Zašto je taj sastanak važan?

Viktor Ših: Za godinu dana se održava odlučujući 19. partijski kongres, na kojem će biti čitav niz kadrovskih promena >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << na najvišem nivou. Druga važna tema plenuma je strožija kontrola članova Partije. Mogle bi biti donete drakonske mere kojima se reguliše ponašanje članova KP.

Šta se očekuje?

Uvek može da se desi da na plenumu u 25-člani Politbiro budu primljeni novi članovi. Moglo bi da dođe i do iznenađenja, jer mladi funkcioneri iz tabora predsednika Sija Đinpinga sada imaju šansu da sledeće godine dospeju u Stalni odbor Politbiroa, tela u kojem su pre toga bili samo obični članovi. Osim toga, u Partiji se mnogo diskutuje i o tome da li bi trebalo institucionalizovati novi kontrolni sistem za njene funkcionere. Vrlo me zanima kako bi mogle da izgledaju te nove mere i kako će biti sprovedene u delo.

Viktor Ših

Vi ste formirali vrlo opsežnu banku podataka o kineskim visokim političarima. Možete li na osnovu tih podataka da utvrdite da li u KP Kine postoji Đinpingova frakcija, i ako postoji, koliko je jaka?

Prilično sam siguran da ta frakcija postoji. Na ključnim pozicijama su se našli funkcioneri koji su radili u istočnokineskim obalskim provincijama Fuđijan ili Žeđijang (Si Đinping je u tom provincijama radio 22 godine - prim. red.) To im otvara put ka Centralnom komitetu ili čak i u Politbiro. Ta grupa nije velika, ali na osnovu važnosti funkcija i odgovornosti koju imaju članovi Sijeve frakcije, oni imaju dobre šanse za uspon do centra moći.

Koliko je antikorupcijska kampanja Sija Đinpinga doprinela većoj koncentraciji moći u njegovim rukama?

Kampanja je bila veoma uspešna. Ona je neutralizovala gotovo sve moguće izazivače u Partiji, na primer, frakciju oko člana Politbiroa Lija Juanćaoa (Li je zamenik predsednika države u odlasku, doveden u vezu sa mnogim poznatim slučajevima korupcije). Ali, pošto su članovi Sijeve frakcije pošteđeni, obezbeđen im je politički uspon. Si Šinping je 2012. izabran za generalnog sekretara, a godinu dana kasnije za predsednika države. Otada on politiku stalno vodi pomoću "radnih grupa" koje je sam stvorio i čije delovanje je vremenski ograničeno.

Zašto se ne oslanja na etablirane partijske organe?

On je te privremene "radne grupe" koristio da bi zaobišao klipove koje su članovi Partije mogli da mu bace pod noge regularnim kanalima. Doduše, to nije dovoljno objašnjenje za postojanje toliko mnogo "radnih grupa". Sve ukazuje da on ima nameru da radikalno izmeni postojeće političke koncepte i praksu. Mislim da 2012. godine većina funkcionera nije mogla da predvidi kolike su njegove ambicije na planu reorganiziacije KP.

Mnogo se spekuliše da bi Si Đinping posle uobičajena dva mandata mogao da ponovo ostane generalni sekretar KP i vrhovni komandanaat oružanih snaga Kine. Šta Vi mislite o tome?

Sve je drugo samo ne sigurno da će on i posle 20, partijskog kongresa formalno ostati na vlasti, tako što će i dalje biti na funkciji predsednika Centralne vojne komisije. Moguće je da će na funkciju dovesti i nekog slabog generalnog sekretara koji nema toliki uticaj. A moguće je i da će baš on to dalje da radi.

Viktor Ših je profesor politike na Univerzitetu u San Dijegu (Kalifornija, SAD). Sa njim su razgovarali Filip Bilski i Li Šitao.

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DW: Prijatelj Srbije "skuplja redove" i "jača svoju vlast"

Izvor: B92, 24.Okt.2016

Kineski šef države Si Đinping želi da suzbije rastuću korupciju i pri tome utvrdi svoju vlast, piše Dojče vele...Kako navodi stručnjak za Kinu Viktor Ših, svi su radoznali da vide kako će izgledati “kadrovska reorganizacija”...“Uvek može da se desi da na plenumu u 25-člani Politbiro...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.