Izvor: B92, 15.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi softver za sonde posle prvih 100 dana misije

Vašington -- Američka agencija za istraživanje svemira uspešno je dovršila unapređenje softvera na svojim robotskim sondama "Spirit" i "Oportjuniti" na Marsu, što će poboljšati njihove karakteristike i pospešiti istraživanje. Slanje fajlova je trajalo tri dana i za to vrijeme morale su biti prekinute sve naučne aktivnosti sondi. Novi softver bi trebalo da poboljša sposobnost robotskih vozila da prelaze veće razdaljine svakog dana, uz bolju autonomnu navigaciju, saopštila je NASA.

NASA je nedavno saopštila da će rad oba vozila biti produžen, što će naučnicima omogućiti da nastave da koriste sonde u prikupljanju geoloških podataka o Marsu sve do septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.