Nova naftna mrlja u Meksičkom zalivu

Izvor: Studio B, 02.Sep.2010, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova naftna mrlja u Meksičkom zalivu

Naftna mrlja duža od 1,5 kilometara i široka oko 30 metara pojavila se danas posle eksplozije naftne platforme u Meksičkom zalivu, nedaleko od obale američke savezne države Luizijane.

U eksploziji nije poginuo nijedan od 13 radnika, koji su spaseni iz mora i smešteni u bolnicu, saopštila je američka Obalska straža. Na mestu nesreće već se nalazi jedan brod opremljen za gašenje požara, a poslata su još tri, dok je iz Nju Orleansa i Hjustona poslato i sedam helikoptera >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Obalske straže, dva aviona i tri patrolna čamca.

Platforma, vlasništvo kompanije Mariner enerdži (Energy) iz Hjustona, proizvodi oko 222.575 litara nafte i 25.000 kubnih metara gasa dnevno i može da uskladišti 15.900 litara nafte.

Platforma se nalazi na oko 105 metara dubine, za razliku od bušotine kompanije BP koja se nalazila na dubini od oko 1.500 metara.

Današnja eksplozija dogodila se oko 160 kilometara južno od obala države Luizijane i oko 320 kilometara zapadno od mesta na kome je 20. aprila eksplodirala naftna bušotina kompanije BP.

Tada je poginulo 11 ljudi i došlo do izlivanja oko 780 miliona litara nafte.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.