Norvežani razočarani: Na Arktiku NEMA NAFTE

Izvor: Blic, 29.Avg.2017, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norvežani razočarani: Na Arktiku NEMA NAFTE

Norveška naftna grupa Statoil saopštila je danas da su "razočaravajući" rezultati njenog istaživačkog bušenja u oblasti prospekta Korpfjel na Arktiku, za koju su stručnjaci mislili da će možda biti najveće nalazište nafte u zemlji.

Prvi test je pokazao samo male količine prirodnog gasa, "koje nisu dovoljne za komercijalni razvoj", naveo je Statoil u saopštenju, a prenosi agencija Frans pres.

Korpfjel se nalazi na najsevernijem bloku Norveške, koji je ikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otvoren za istraživanje nafte, u jugoistočnom delu Barencovog mora, a Statoil planira da istraživanje nastavi iduće godine. To područje je dugo bilo predmet sporenja između Rusije i Norveške i otvoreno je isključivo za istraživanje nafte nakon što su dve zemlje 2010. postigle sporazum o pomorskoj granici.

Aktivisti za zaštitu životne sredine žestoko su protestovali protiv istraživanja nafte u tom regionu zbog zabrinutosti za njen bogat, ali krhak ekosistem. Oni takođe strahuju da su aktivnosti bušenja previše blizu morskom ledu i previše udaljene od infrastrukture na kopnu, ukoliko dođe do neke neželjene situacije koja zahteva hitno reagovanje.

Norveška je najveći proizvođač nafte i gasa u zapadnoj Evropi, a mediji su u decembru prošle godine citirali konsultantsku agenciju Rajstad Enerdži, koja je procenila da bi na Korpfjelu, prema najboljem scenariju, moglo da leži do 10 milijardi barela nafte, što bi ga učinilo daleko najvećim naftnim poljem te zemlje.

- Rezultati su naravno razočaravajući, ali je prerano za izvlačenje bilo kakvih zaključaka", rekao je Jez Averti, rukovodilac Statoilovog istraživanja u Norveškoj i Britaniji.

Statoil ipak planira nastavak istraživanja u jugoistočnoj oblasti Barencovog mora 2018. godine, uključujući i bušenje drugog "bunara" u Korpfjelu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.