Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norman Foster projektuje najveći oblakoder na svetu

Jedan od vodećih savremenih arhitekata, Britanac lord Norman Foster započeo je projektovanje najveće zgrade u svetu, koja će biti podignuta u Moskvi, objavio je londonski nedeljnik "Sandej tajms".



Oblakoder, zvučnog naziva "Kristalno ostrvo", visok 449,88 metara, imaće oblik kupe, nalik na džinovsku novogodišnju jelku, prečnika 701 metar, prenela je ruska agencija Itar Tas.

Londonski nedeljnik je "Kristalno ostrvo" nazvao najambicioznijim projektom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zgrade u svetu, budući da će građevina, vredna četiri milijarde dolara, u sebi smestiti čitav mali grad.

Građevina će imati stambenu i poslovnu površinu od 2,7 miliona kvadratnih metara, četiri puta veću od površine Pentagona i veću od ijedne do sada izgrađene zgrade u svetu.

Unutar zdanja smestiće se 900 stanova luks klase, hotel sa 3.000 soba, pozorište, sportski kompleks, bioskop, muzej i internacionalna škola za 500 polaznika, kao i mnogobrojne prodavnice.

Kako je istakao profesor Oksfordskog univerziteta Timoti Eš, "Kristalno ostrvo" će predstavljati oličenje snažnog uspona Rusije, koja odlučno stupa u 21. vek.

Kako navodi "Sandej tajms", konačna lokacija zdanja još nije precizirana, ali se očekuje da će staklena kupa biti podignuta u Nagatinskoj dolini, 10 kilometara južno od centra Moskve.

Završetak izgradnje je predviđen za 2014. godinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.