Nismo se tako dogovorili?

Izvor: Deutsche Welle, 09.Nov.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nismo se tako dogovorili?

Pre samo četiri dana činilo se da je vladajuća nemačka koalicija postigla dogovor o izbeglicama. Ali onda je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer (CDU) uradio nešto što je uzdrmalo zvanični Berlin.

„Kompromis koji je vlada nemačke postigla u vezi sa politikom azila, očigledno je trajao samo nekoliko dana“, piše Špigel: „U velikoj koaliciji ponovo je planula svađa oko izbeglica. Polazna tačka je izjava nemačkog ministara unutrašnjih poslova Tomasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << de Mezijera (CDU) da se sirijskim izbeglicama odobri samo ograničena zaštita. SPD je protiv toga, ali De Mezijer ima podršku značajnih političara kao što su generalni sekretar CSU Andreas Šojer, šef CSU Horst Zehofer, savezni ministar finansija Volfgang Šojble (CDU).

De Mezijer je još pre nekoliko dana Saveznom zavodu za migraciju naložio da novopridošle iz Sirije više ne priznaje automatski kao izbeglice po Ženevskoj konvenciji, već da im se pruži samo tzv. dodatna zaštita to jest da im se dozvola boravka izda samo na godinu dana i da im se zabrani spajanje porodice. De Mezijer je o tom novom postupku govorio u petak za Dojčland-radio. Do sada su, ljudi iz Sirije su imali prioritet u postupku za dodelu azila i gotovo uvek bi ga dobijali.

O tom kontroverznom uputstvu Saveznom zavodu za migraciju, nije bilo razgovora između Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno De Mezijera i kancelarkinog ministra Petera Altmajera (CDU) koji je od pre mesec dana koordinator Savezne vlade za izbeglice. On je za to saznao od vicekancelara i lidera SPD-a Zigmara Gabrijela.

Podrška De Mezijeru među demohrišćanima sve je veća. „Tomas de Mezijer je u pravu“, rekao je lider CSU Zehofer za Zidojče cajtung. „Moramo delovati u skladu sa zakonom i pojedinačno proveravati status svakog izbeglice iz Sirije“. Pritom su se samo dan ranije, u četvrtak, Zehofer, nemačka kancelarka Angela Merkel i Gabrijel dogovorili oko toga kako dalje postupati u izbegličkoj krizi.

Napori nemačke vladajuće koalicije demohrišćana i socijaldemokrata da se zaustavi navala izbeglica, iznedrili su nove ideje. Ali one nisu dovoljno ubedljive, smatra Bernd Gresler. (06.11.2015)

„Permanentni haos u Uniji“, glasi naslov Frankfurter algemajne cajtunga. „Zamenik predsednika SPD-a Torsten Šefer Gimbel, upozorava na borbe za vlast unutar Unije. „Zaista moramo ozbiljno da postavimo pitanje da li se borba za vlast koja tinja nedeljama i mesecima, sada vodi otvoreno“. Socijaldemokratski političar to je rekao u ponedeljak, u jutarnjem programu Drugog programa nemačke televizije ZDF. SPD ne može da prihvati da se u koaliciji stalno donose odluke koje se ubrzo nakon toga menjaju. Gimbel govorio o „permanentnom haosu u okviru stranaka Unije (CDU i CSU), koji opterećuje koaliciju u celini, odnosno nemačku vladu.

Predsednik Odbora za unutrašnje poslove Bundestaga, političar CDU-a Ansgar Heveling, na strani je ministra unutrašnjih poslova De Mezijera. U razgovoru za Dojčland-radio on je pozvao da se raspravlja o predlogu ministra – individualnoj proveri sirijskih izbeglica. „To nije ograničenje prava na azil, to je samo diferenciranje“, izjavio je Heveling.

Čak i je ministar finansija Volfgang Šojble (CDU) demonstrativno stao uz De Mezijera. „Mislim da je to neophodno. Moramo pojedinačno da proveravamo Sirijace“, rekao je on za Prvi program nemačke televizije ARD. Šojble je istakao da je to u skladu sa međunarodnim i evropskim pravom: „Mi, naravno, moramo da ograničimo spajanje porodice, jer naš kapacitet nije neograničen“, rekao je on. „Mislim da je to neophodna odluka i siguran sam da ćemo o tome u koaliciji brzo postići sporazum“.

Lider SPD-a Zigmar Gabriel u istoj emisiji je rekao da se o pitanju supsidijarne zaštite Sirijaca (o tome da im se izbeglički status po Ženevskoj konvenciji ne izdaje automatski) nikada nije raspravljalo. „Naprotiv, razgovarano je o suprotnom. I niko ne može da zahteva od SPD-a da mi svakih 24 časa, sa da ili ne reagujemo na bilo kakve predloge“, rekao je Gabrijel. U javnosti se stiče utisak da „u vladi, leva ruka ne zna šta radi desna“, dodao je on, a prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

A u komentaru radija Berlin-Branderburg za Tomasa de Mezijera se kaže da je do sada bio poznat „kao kancelarki lojalni saradnik. Međutim sada on na svojoj savesti ima koalicioni mir. De Mezijer je prvo trebalo da razgovara o svom predlogu – ili jednostavno da ne progovara.

Srećom, konačno su uspeli da se dogovore i sada mogu da počnu da svoje planove sprovode u život. Tako smo mislili u četvrtak. Mislili smo na više integracionih kurseva, brži postupak za dobijanje i za odbijanje azila, na deportacije, bolje zapošljavanje izbeglica, i tako dalje.

Ali ne. Za manje od 24 sata neko je uspeo da izazove novi požar u koaliciji. Ovoga puta to nije bavarski premijer, nego još gore – nadležni ministar, ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer. Jer, bez obzira šta on smatra da je pravno i sadržinski neophodno, i koliko god da su njegovi razlozi jaki ako planira od promeni status najveće izbegličke grupe, onda to prvo mora da se diskutuje u koaliciji.

Tomas de Mezijer je morao znati šta će se desiti, šta je pokrenuo. On, koji je uvek važio za lojalnog saradnika kancelarke, sada deluje kao neko ko joj radi iza leđa. Pa čak i ako je u Uniji dobija puno aplauza – slika koalicije koja funkcioniše i rešava probleme, zahvaljujući njemu nije preživela ni jedan vikend.“

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.