Izvor: B92, 19.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo još završili posao u Iraku"

Vašington -- Džordž Buš poručio vladi Iraka da ima puno toga da se uradi kako bi se ostvario cilj. Porast broja samoubistava među vojnicima

Predsednik SAD je u redovnom nedeljnom obraćanju naciji kazao da je učinjen politički napredak na lokalnom nivou u oblasti Anbar, gde prema njegovim rečima, lokalna veća funkcionišu u skoro svakom gradu.

"Nažalost, politički napredak na nacionalnom nivou se ne poklapa sa onim što je postignuto na lokalnom. Iračka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada u Bagdadu ima da preduzme još dosta važnih odluka, kao što je ponovno donošenje zakona, organizavanje lokalnih izbora i donošenje zakona o deljenju prihoda od nafte", rekao je Buš.

Demokratska partija vrši pritisak na Buša da što pre je moguće povuče vojsku iz Iraka. Američki predsednik za sada uspeva da se odupre tim pritiscima i još nije postavio konačan rok za povlačenje vojske.

Buš pokušava da ubedi demokrate i američku javnost da takva odluka zavisi pre svega od vojnih komandanata u Iraku.

Irački politički lideri sastali su se juče, prvi put posle dva meseca, u pokušaju da postignu nacionalno pomirenje i ojačaju jedinstvo izvršne vlasti.

Bušova poruka stigla je samo nekoliko sedmica pre nego što će u Kongresu i zvanično biti predstavljen izveštaj o strategiji vezanoj za Irak.

Porast broja samoubistava među američkim vojnicima

Broj samoubistava među američkim vojnicima dostigao je nivo iz prvog rata u Persijskom zalivu, pre 16 godina, pošto je, samo u prošlog godini, blizu stotinu vojnika oduzelo sebi život.

Kako javlja Bi-Bi-Si, američka vojska tvrdi da su glavni uzrok samoubistava porodični problemi izazvani čestim boravkom na ratištu.

Prema rečima jednog senatora iz Vašingtona, novi izveštaj o samoubistvima među američkim vojnicima je "duboko potresan", iako je, kako navodi Bi-Bi-Si, stopa samoubistava u armiji niža nego u američkom stanovništvu u celini.

U izveštaju se navodi da je prošle godine 99 američkih vojnika izvršilo samoubistvo, što je za 12 više nego 2005. godine.

Prošlogodišnje brojke ujedno su i najviše od 1991. godine, odnosno od Prvog zalivskog rata.

Trideset od gotovo stotinu prošlogodišnjih samoubistava dogodilo se u ratnim zonama, uglavnom u Iraku.

Pukovnik Elspet Riči, vojni psihijatar, objasnila je da vojnici dižu ruku na sebe prevashodno zbog raskida ljubavnih i bračnih veza, a manje zbog ratnih uslova.

"Ustanovili smo da nema direktne veze između slanja na ratište, borbenih operacija i samoubistava. Pokazalo se, međutim, da česti boravci na ratištima ugrožavaju porodične veze, posebno brakove. Verujemo da je to uzrok porasta broja samoubistava među vojnicima", navela je ona.

Na račun Pentagona stižu optužbe da nije učinio dovoljno da obezbedi adekvatnu psihijatrijsku pomoć američkim vojnicima na ratištu, a već se nagoveštava da bi smene u Iraku mogle da se produže na 15 meseci.

Kušner u iznenadnoj poseti Iraku

SAD pozdravile posetu Kušnera

"SAD pozdravljaju posetu francuskog ministra spoljnih poslova Kušnera Bagdadu", rekao je portparol Bele kuće zadužen za pitanja državne bezbednosti, Gordon Džondro.

On je rekao da je poseta Bernara Kušnera još jedan primer "dobre volje medjunarodne zajednice da pomogne Iraku da postane jedna stabilna i sigurna država".

Bernar Kušner doputovao je u iznenadnu posetu Bagdadu, na poziv iračkog predsednika Džalala Talabanija, javile su agencije.

Posetu je istovremeno najavilo francusko ministarstvo spoljnih poslova. Ovo će biti prva poseta jednog francuskog ministra otkako je Pariz izrazio svoje protivljenje ratu u Iraku 2003. godine.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ig More rekao je da će šef francuske diplomatije Bernar Kušner u Iraku "izraziti podršku Francuske iračkom narodu" i razgovarati sa predstavnicima svih zajednica u zemlji.

Šef francuske diplomatije u Irak je otputovao na četvrtu godišnjicu bombaškog napada na sedište UN-a u Bagdadu, kada su poginule 23 osobe, među kojima izaslanik UN-a za Irak Seržo Vjeiro de Melo. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Osame Bin Ladena, Al Kaida.

Prema rečima portparola, De Melo je bio prijatelj franuckog ministra inostranih poslova i Kušner razmišlja o poseti Iraku od preuzimanja funkcije u maju.

Kušner putuje u posetu Bagdadu osam dana posle prvog susreta u SAD američkog i francuskog predsednika, Dzordža Buša i Nikole Sarkozija, tokom koje je bilo reči i o ratu u Iraku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.