Izvor: B92, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nisko poverenje EU-Rusija"

Brisel -- Poverenja između Evropske unije i Rusije palo je na najniži nivo od kraha komunizma, kaže komesar EU za trgovinu.

Piter Mendelson je ocenio da odnosi EU i Rusije prolaze kroz težak period i u govoru koji će pročitati danas u Bolonji, na konferenciji posvećenoj Rusiji, dodaje da Rusija i EU optužuju jedna drugu za dvostruke standarde, posebno u ključnom sporu o isporuci gasa i nafte.

Piter Mendelson je ključna figura u nastojanjima Rusije da se priključi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svetskoj trgovinskoj organizaciji i u sporu Rusije i Poljske o poljskom mesu.

"I EU i Rusija veruju da onaj drugi koristi energetiku kao politički instrument", ocenio je on i dodao da su zemlje EU suviše često slale Moskvi različite poruke.

Zemlje EU su kritikovale Moskvu zbog prekida isporuke nafte i gasa u vreme nesuglasica Rusije sa susednim zemljama, poput Ukrajine. EU je izražavala zabrinutost i povodom nerazjašnjenih ubistava novinara i disidenata koji se protive politici Kremlja i zbog nedavne akcije policije za vreme demonstracija u Rusiji.

"Kada je reč o ključnim pitanjima, a to su pluralizam, vladavina zakona, sloboda govora i ekonomske slobode, uveren sam da je politika EU korektna i da bi to trebalo i da kažemo", naveo je Mendelson.

On je pozvao Rusiju da krene ka transparentnoj vladavini zakona i zaustavi sve veći uticaj države na ekonomiju.

On je rekao i da su EU potrebne garancije da Rusija neće zaustavljati isporuke gasa i nafte.

Ocenio je da Rusiji jeste mesto u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i da EU ima obavezu da joj u tome pomogne. "Zato sam frustriran zbog našeg bilateralnog neslaganja o brojnim pitanjima", navodi Mendelson.

EU je izrazila nadu da će biti pokrenut novi sporazum o saradnji i trgovini s Rusijom, ali Poljska blokira proces pregovora zbog ruske zabrane uvoza poljskog mesa.

Zvaničnici EU i Rusije sutra bi trebalo da se sastanu u nastojanju da okončaju spor o poljskom mesu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.