Izvor: B92, 26.Jul.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerija: Ubijena 32 pobunjenika

Bauči -- Nigerijske snage bezbednosti ubile su 32 pobunjenika u državi Bauči, pošto je oružana grupa napala stanicu policije u znak odmazde zbog hapšenja njenih lidera.

Oko 70 ljudi naoružanih puškama i ručnim bombama napalo je rano jutros policijsku stanicu u Baučiju, glavnom gradu istoimene države, ali su se povukli posle sukoba sa snagama bezbednosti. Policija je krenula u potragu za njima i uhapsila više od 200 ljudi, javio je Rojters.

Novinar Rojtersa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prebrojao je 32 tela ispred dve policijske stanice u Baučiju i naveo da je u okršajima ranjeno nekoliko desetina ljudi.

Portparol gradske policije Muhamed Barau izjavio je da je oružana grupa pripadala lokalnoj organizaciji Boko Haram, koja se zalaže za uvođenje šerijatskog prava u čitavoj Nigeriji.

"Situacija je sada pod kontrolom. Uhapšeno je više članova te organizacije", rekao je Barau.

Jedan od uhapšenih rekao je novinaru Rojtersa da je grupa želela da se osveti zbog hapšenja njenih lidera.

Bauči je jedna od 12 država na severu Nigerije, nastanjenom pretežno muslimanima. Pre devet godina ta država je počela da sprovodi šerijatsko pravo, što je izazvalo sukobe s pripadnicima lokalne hrišćanske manjine, u kojima su ubijene hiljade ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.