Izvor: Politika, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisnost Kosmeta bila bi presedan

Srbija insistira na mirnom rešenju kosovskog problema uz očuvanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, izjavio Boris Tadić na samitu u istanbulu Istanbul – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Istanbulu da bi eventualna nezavisnost Kosmeta predstavljala opasan politički i međunarodnopravni presedan koji bi proizveo dalekosežne posledice u mnogim delovima sveta.

Govoreći na petnaestom samitu zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << članica Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), Tadić je rekao da Srbija insistira na mirnom rešenju problema Kosova uz očuvanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. "Siguran sam da bi eventualna nezavisnost Kosova predstavljala opasan politički i međunarodnopravni presedan koji bi proizveo dalekosežne posledice u mnogim delovima sveta sa sličnim žarištima i krizama, a ponajpre u regionu Crnog mora. Presedani se ne mogu proglašavati, niti poricati. Oni se jednostavno dogode", istakao je Tadić u svom govoru.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da je regionu neophodno i čvrsto povezivanje sa Evropskom unijom. "Danas se ponovo postavlja pitanje gde su granice i dometi Evrope. Na to pitanje odgovor će dati politički procesi upravo ovde, na Bosforu. Upravo ovde, kao i mnogo puta u istoriji, odrediće se odnos različitih kontinenata i civilizacija. Ja sam siguran da je crnomorski region integralni deo Evrope", kazao je Tadić učesnicima BSEC-a.

On je istakao da današnji svet dobrim delom zavisi od stabilnosti regiona Crnog mora, jer je to zona posebnih interesa u kojoj se susreću ne samo dva kontinenta, već i različite civilizacije i kulture. "U ovom regionu su bogati izvori i strategijski putevi energenata, saobraćajni koridori. I danas region Crnog mora ima vitalan značaj za svetski mir i za razvoj čitavog čovečanstva", istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, povezivanje crnomorskog regiona, koji zahvaljujući pre svega bogatstvu u energentima beleži jednu od najbržih stopa privrednog rasta u svetu, predstavlja istorijsku priliku za podsticaj razvoja.

Tadić je izrazio zadovoljstvo time što su značajni pomaci u saradnji država članica BSEC-a napravljeni tokom srpskog predsedavanja tom organizacijom.

On je naveo da je neophodno hrabro se suočiti sa brojnim izazovima i problemima, kako bi region moga da nastavi da se i dalje razvija, istakavši da se region suočava sa problemima terorizma, ekstremizma, separatizma, organizovanog kriminala i trgovinom drogom i ljudima. "Istovremeno, lokalni konflikti komplikuju proces naše saradnje. U ovoj našoj zajedničkoj oblasti, našem životnom prostoru, postoji mnoštvo konflikata koji su zamrznuti, koji tinjaju i koji ponekada dobijaju snažnu eskalaciju. Ti konflikti su pretnja po stabilnost pojedinačnih zemalja, ali i čitavog regiona", rekao je predsednik Srbije.

--------------------------------------------------------------------------

Predlog rezolucije neprihvatljiv

Istanbul – Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov složili su se juče u Istanbulu da je predložena rezolucija o Kosovu "u potpunosti neprihvatljiva" i da je potrebno nastaviti pregovore o budućem statusu pokrajine. "Lavrov i ja smo razmotrili aktuelni tekst rezolucije koji se nalazi u zvaničnoj proceduri u okviru Saveta bezbednosti, i složili smo se da je tekst u potpunosti neprihvatljiv i za srpsku i za rusku stranu i da ga kao takvog treba odbaciti", rekao je Jeremić u telefonskoj izjavi agenciji Beta, uz ocenu da "nema načina" da se taj tekst popravi.

Lavrov i Jeremić su se, prema rečima srpskog ministra, složili da je potrebno nastaviti pregovore o budućem statusu Kosova.

Složili smo se da "nastavak pregovora koji bi vodio ka kompromisu koji bi kao takav mogao da bude sankcionisan rezolucijom Saveta bezbednosti predstavlja apsolutni prioritet", rekao je Jeremić i dodao da će se Rusija u okviru debate "iz sve snage" zalagati za nastavak pregovora.

Jeremić je dodao da su se predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Vladimir Putin u Zagrebu dogovorili da počne intenzivna komunikacija na nivou ministarstava spoljnih poslova dve zemlje. Jeremić, koji je u okviru 15. samita Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju razgovarao sa ministrima više zemalja tog regiona, rekao je da postoji veliki stepen razumevanja u pogledu očuvanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Jeremić je zatražio podršku zemalja Crnomorskog regiona da pre svega u okviru UN podrže stav Srbije da je potreban kompromis i da je potrebno nastaviti pregovore koji će obezbediti dugotrajni mir i stabilnost na prostoru Balkana.

Beta

[objavljeno: 26.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.