Nevin proveo 17 godina u zatvoru

Izvor: Blic, 26.Mar.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevin proveo 17 godina u zatvoru

Japanac Tošikazu Sugaja proglašen je danas nevinim za ubistvo zbog koga je proveo 17 godina u zatvoru, nakon neispravnog testa DNK i iznuđenih priznanja.

Ovaj slučaj mogao bi da natera japanske vlasti da preispitaju vođenje procedura ispitivanja.

Na osnovu novog testiranja DNK utvrđeno da Sugaja (63) nije kriv. Nakon ponovnog sudskog procesa danas je konačno oslobođen.

"Duboko se izvinjavamo, jer vas sud nije saslušao zbog čega ste proveli u zatvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 17 i po godina", izjavio je sudija Masanobu Sato, proglašavajući ga nevinim.

Sudija i dvojica njegovih zamjenika su se zatim poklonili pred Sugajom, bišvim vozačem autobusa jednog dečijeg vrtića. On je u decembru 1991. godine osuđen zbog ubistva devojčice, počinjenog godinu dana ranije.

Telo četovorogodišnje devojčice, otete iz sale sa fliperima u severnom delu Tokija, pronađeno je u reci dan nakon otmice.

Sugaja je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu na osnovu genetskog testa obavljenog u to vreme, a na osnovu uzorka pronađenog na telu žrtve koji je pokazao sličnost sa njegovim DNK.

Nešto kasnije Sugaja je pod pritiskom tužilaca osuđen zbog ubistva. Njegovi advokati su u decembru 2008. godine dobili pravo da se obave nove genetičke analize, argumentujući da su prvi forenzički testovi bili manje precizni.

Novi testovi su otkrili da DNK pronađena na telu devojčice ne odgovara DNK Sugaje, što je dovelo do oslobađajuće presude.

"Moramo pronaći način da sprečimo da se slični slučajevi dogode", rekao je ministar pravde Keiko Čiba.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proglašen nevinim posle 17 godina robije

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2010

Japanac Tošikazu Sugaja proglašen je danas nevinim za ubistvo zbog koga je proveo 17 godina u zatvoru, posle neispravnog testa DNK i iznuđenih priznanja...Na osnovu novog testiranja DNK utvrđeno da Sugaja (63) nije kriv. Posle ponovnog sudskog procesa, on je u petak konačno oslobođen..."Duboko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.