Netanjahu novi premijer Izraela?

Izvor: B92, Beta, 13.Feb.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu novi premijer Izraela?

Jerusalim -- Bendžamin Netanjahu, predsednik partije izraelske desnice Likud, mogao bi da formira vladu, ukazuje zvanični rezultati parlamentarnih izbora.

Likud je dobio 27, a partija centra Kadima, šefice diplomatije Cipi Livni, 28 od 120 mesta u parlamentu na izborima održanim u utorak. Očekuje se da će Netanjahu formirati blok sa ostalim desnim partijama koje će zajedno imati većinu u skupštini.

Netanjahu, bivši izraelski premijer, sastao se juče sa liderima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke Šas, koja je osvojila 11 mesta, a predstoji mu sastanak sa predstavnicima Ujedinjenog judaizma Tore koji ima pet poslaničkih mandata.

Lider Likuda razgovarao je i sa Avigdorom Libermanon, liderom partije ekstremne desnice Izrael Beiteinu, koja je dobila 15 mandata.

U međunarodnoj zajednici strahuju zbog najave formiranja vlade sa ekstremno desničarskim elementima pošto bi to moglo da potkopa mirovni proces sa Palestincima.

Međutim, Cipi Livni je izjavila da "zvanični rezultati pokazuju da je narod podržao Kadimu". Iako njena stranka ima jedno poslaničko mesto više nego Likud, analitičari ocenjuju da ona ne može da formira vladu pošto nema dovoljno saveznika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Benjamin Netanjahu nudi saradnju Cipi Livni

Izvor: Danas, 12.Feb.2009, 22:37

Benjamin Netanjahu, lider izraelske desničarske partije Likud, ponudio je svojim rivalima mesta u kabinetu nastojeći da postane premijer. Netanjahu, čija stranka je osvojila 27 mesta u parlamentu i zauzela drugo mesto na nedavnim izborima, pozvao je svog glavnog suparnika Cipi Livni iz Kadime, stranke...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.