Netanijahu prokrijumčario planove Aušvica

Izvor: N1 televizija, 07.Jul.2016, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu prokrijumčario planove Aušvica

Izdavač nemačkog magazina Bild dao je originalne planove logora smrti Aušvica da se prokrijumčare u Izrael i to nikom drugom nego Benjaminu Netanjahuu koji kao izraelski premijer uživa diplomatski imunitet, preneo je izraelski list Harec.

Dogodilo se to još pre sedam godina obelodanio je Kai Dikman u nedavno objavljenom intervjuu za magazin Špic (Spitz) na hebrejskom jeziku koji se izdaje u Berlinu.

Dikman je rekao da je 2009. godine Bild kupio nacrte, verifikovao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << autentičnost i razmišljao o njihovoj sudbini.

"Bio sam ubeđen da bi trebalo da idu u Jad Vašem (Memorijalni centar holokausta u Jerusalimu). Mislio sam da tamo pripadaju", ispričao je bivši glavni urednik Bilda, objasnivši da je nemački Federalni arhiv smatrao drugačije i da je zajedno sa nemačkim Ministarstvom unutrašnjih poslova upozorio da ti dokumenti pripadaju vladi Nemačke jer je ona naslednik Trećeg rajha.

"Ako pokušaš da ih izneseš bićeš u nevolji"

Dikmanu je rečeno da ne šalje planove iz Nemačke jer rizikuje da bude uhapšen ako učini suprotno, kako je naveo.

"Ako pokušaš da ih izneseš bićeš u nevolji - zaustavićemo te na granici, tako mi je rečeno", rekao je Dikman, dodavši da je i pored toga smatrao da bi planovi trebalo da stignu u Jad Vašem i da je rešenje da se angažuje neko koga nemačke vlasti neće pritvoriti.

"Potreban mi je bio neko ko može da ih odnese preko granice, a da ne bude zaustavljen. To je bio premijer Benjamin Netanijahu. Pitali smo ga da li će doći u Berlin na ceremoniju na kojoj bismo mu dali planove i to se dogodilo", rekao je izdavač.

Netanijahu: Dokumenti "istinski poklon"

Čini se međutim da Netanijahu nije bio svestan da se planovi ne smeju izneti iz Nemačke. U avgustu 2009. godine Netanijahu je prisustvovao specijalnoj ceremoniji koju je organizovala izdavačka kuća Aksel Springer. Predajući mu dokumenta Dikman je rekao da "ko god se ne seća prošlosti može da greši u budučnosti".

"Nemački narod je opterećen velikom sramotom. Ovo je bio pakleni plan i mi mislimo da ova dokumentacija spada u Jad Vašem, a ne ovde", rekao je izdavač.

Netanijahu je odvratio da su dokumenti "istinski poklon".

"Ti nacrti mašine smrti su vrlo važni dokumenti koji nam pomažu da sačuvamo istorijsku istinu", rekao je izraelski premijer i mesec dana kasnije je pokazao planove na zasedanju Generalne skupštine UN, koristeći ih da pobije poricanje holokausta tadašnjeg predsednika Irana Mahmuda Ahmedinežada.

"Ovde je kopija planova Aušvic-Berkenaua, gde je milion Jevreja ubijeno. Da li je to takođe laž?" rekao je Netanijahu.

Kasnije su planovi izloženi na jednoj izložbi u Jad Vašemu, a sad su u arhivi. Nemačke vlasti se ipak nisu žalile ni na Bild, ni na Jad Vašem, ni na Netanijahua. Naprotiv nemačka kancalarka Angela Merkel je 2009. rekla da je to važan poklon i transfer u Izrael ju je dirnuo.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.