Izvor: Blic, 14.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestali podaci o atomskom oružju

Nestali podaci o atomskom oružju

NJUJORK (Beta-Rojters) Iz američke nacionalne laboratorije Los Alamos nestale su kompjuterske diskete sa tajnim podacima o nuklearnom naoružanju i drugim osetljivim informacijama, potvrdili su za nedeljnik 'Tajms' zvaničnici iz tog strogo čuvanog američkog instituta. U izveštaju koji je objavljen na vebsajtu nedeljnika, 'Tajms' navodi da je od nekoliko zvaničnika iz Los Alamosa dobio potvrdu da je nestanak disketa ustanovljen početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juna, kada je vršena evidencija poverljivog materijala pošto su kompleksu pretili šumski požari.

Prema pisanju nedeljnika, diskete su prethodno bile čuvane pod ključem, u posebnom, takozvanom odeljenju X, laboratorije Los Alamos, gde je projektovano nuklearno oružje. Nestali su, kako se navodi, podaci o nuklearnom oružju koje je koristila specijalna agencija za nuklearne vanredne situacije, koja se bavi problemom nuklearnih nesreća i terorističkih pretnji.

Kako je naveo 'Tajms', na nestalim disketama nalazile su se i informacije o ruskom programu nuklearnog naoružanja.

'Tajms' piše da je novi šef bezbednosti američkog ministarstva za energiju, Judžin I. Habiger, u Los Alamosu sproveo opsežnu potragu i ispitivanje, ali da nije uspeo da pronađe nestale diskete, nakon čega je o celom slučaju sačinio tajni izveštaj.

List dodaje da se još ne zna da li su tajni materijali ukradeni, ili samo zatureni, i da se uskoro može očekivati i zvanično saopštenje iz Los Alamosa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.