Neredi zbog faraona Morsija

Izvor: B92, 23.Nov.2012, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi zbog "faraona" Morsija

Kairo, Strazbur, Vašington -- Sukobi ispred predsedničke palate u Kairu zbog "faraonskog dekreta" predsednika Mohamed Morsija. Zapaljeno nekoliko sedišta Muslimanske braće u Egiptu.

Opozicija je optužila predsednika da je jučerašnjim potezom i proširenjem svojih ovlašćenja izveo "državni udar na legitimnost" i sebe proglasio "novim faraonom".

Dekret propisuje da odluke predsednika ne može da dovodi u pitanje nijedan državni organ, uključujući sudstvo, a Morsijeve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pristalice ističu da se na ovaj način štiti egipatska revolucija.

Međutim, vodeći predstavnici opozicije, među kojima su Mohamed el-Baradej i Amr Musa, osudili su ovaj potez i na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvali Egipćane "da protestuju na svim egipatskim trgovima u petak".

Pozivu u Kairu su se odazvale hiljade ljudi, na koje su u blizini Trga Tahrir policajci ispalili suzavac.

"Morsi je Mubarak! Revolucija", viču demonstranti među kojima ima i povređenih.

U Kairu su od sinoć pojačane mere bezbednosti i obezbeđenje glavnih državnih institucija, uključujući parlament i zgradu Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su ograđeni bodljikavom žicom.

Morsijeve pristalice su okupljene ispred predsedničke palate, odakle im je Morsi poručio da je "pred nacijom svetla budućnost", kao i da bi voleo da protiv sebe ima "pravu, jaku opoziciju".

"Ne težimo uzurpiranju vlasti, radimo u korist svih Egipćana i smenjivosti vlasti. Na putu smo slobode i demokratije. Obraćam se svim Egipćanima, onima koji me podržavaju i mojim protivnicima, koji su dugo trpeli zbog korupcije, diktature i nepravde. Na strani sam naroda i njegove volje, nove deklaracije. Ona nije usmerena ni protiv koga i nikoga ne diskrimiše", rekao je Morsi

Asošiejted pres, pozivajući se na egipatsku državnu TV, javlja da su demonstranti zapalili partijske kancelarije u Suecu, Port Saidu i Ismailiji.

Sukobi su izbili i u mediteranskom gradu Aleksandriji, gradu na jugu Asijutu i u Gizi.

U Aleksandriji u uličnom sukobu pristalica i protivnika Morsija povređeno je najmanje 50 osoba, javile su agencije.

AP navodi da su Morsijevi protivnici u Aleksandriji zasuli kamenjem pristalice Bratstva ispred džamije i da su upali u sedište njihove stranke.

Vael Gonim, jedna od glavnih ličnosti u prošlogodišnjem ustanku protiv režima Hosnija Mubaraka, izjavio je da revolucija nije organizovana "kako bi se pronašao dobroćudni diktator" i
da "postoji razlika između revolucionarnih odluka i diktatorskih odluka".

Baradej, dobitnik Nobelove nagrade za mir, ranije je rekao da dekret predsednika postavlja iznad zakona.

U skladu s novom odlukom predsednika smenjen je državni tužilac, naloženo je da se ponove suđenja zvaničnicima iz doba Mubaraka i propisano je da nijedan pravosudni organ ne može da raspusti skupštinu, koja piše novi ustav, a u kojoj dominiraju islamisti, kojima pripada i sam Morsi.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope izrazila je zabrinutost zbog dekreta kojim je egipatski presednik Muhamed Morsi sebi dao veoma široka ovlašćenja.

"Ovakvim dekretom, Morsi je sebi obezbedio velika ovlašćenja. Pozitivna uloga koju je (egipatski predsednik) odigrao u obezbeđivanju prekida vatre u Gazi ne može biti izgovor za podrivanje demokratije, vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa", ocenio je Žan-Šarl Gardeto, izvestilac PS SE za političku tranziciju u Egiptu.

Egipat je, prema njegovim rečima, još na putu ka demokratiji, a usvajanje ovakvog dekreta predstavlja korak unazad, navedeno je u saopštenju PS SE.

"Nadam se da će predsednik Morsi saslušati brojne Egipćane koji će danas demonstrirati protiv dekreta, i da će ga ponovo razmotriti", dodao je Gardeto i pozvao demonstrante da mirno protestuju.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland izjavila je da proširenje svojih ovlašćenja koje je juče najavio egipatski predsednik Mohamed Morsi, izaziva zabrinutost među građanima Egipta i u međunarodnoj zajednici.

Ona je ocenila da je jedan od ciljeva prošlogodišnje demokratske revolucije u Egiptu bio da se osigura da vlast više ne bude koncentrisana u rukama jednog čoveka ili institucije, upozorivši da sada postoji ustavni vakum u toj zemlji.

"To može biti prevaziđeno samo usvajanjem ustava koji će uključivati proveru i ravnotežu vlasti, poštovanje osnovnih sloboda, pojedinačna prava i vladavinu prava", dodala je Nulandova.

Ona je pozvala na smirivanje situacije u Egiptu, gde je izbio sukob policije i Morsijevih pristalica sa građanima koji protestuju, istakavši da sve strane treba zajedno kroz demokratski dijalog da rade na rešavanju nastalih razlika.

Egipatska policija ispalila je danas suzavac na demonstrante kod Trga Tahrir u Kairu, gde se hiljade ljudi okupilo na protestu protiv predsednika Morsija, dok je u Aleksandriji u uličnom sukobu pristalica i protivnika Morsija povređeno najmanje 50 osoba, javile su agencije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Egipatska opozicija: Predsednik Morsi je sebe proglasio "novim faraonom"

Izvor: Blic, 23.Nov.2012

Opozicione grupe u Egiptu pozvale su danas na organizovanje masovnih protesta zbog dekreta kojim je predsednik Muhamed Morsi sebi dao široka ovlašćenja. ..Opozicija je optužila predsednika da je jučerašnjim potezom izveo “državni udar na legitimnost” i sebe proglasio “novim faraonom”...Dekret...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.