Neprijatna donacija za Alis Vajdel

Izvor: Deutsche Welle, 12.Nov.2018, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprijatna donacija za Alis Vajdel

Regionalnom ogranku AfD prošle godine je uplaćena ilegalna predizborna donacija od 130.000 evra. Donacija je na ime političarke AfD Alis Vajdel. Vraćena je u punom iznosu – ali tek više od šest meseci nakon uplate.

Kancelarska kandidatkinja desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i kopredsednica poslaničke grupe te stranke u Bundestagu Alis Vajdel optužena je da je primila ilegalan novac za finansiranje predizborne kampanje.

Prema istraživanju novinara javnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << servisa WDR i NDR te lista Zidojče cajtung, AfD je između jula i septembra 2017. iz Švajcarske dobila više donacija u ukupnoj vrednosti od 130.000 evra. To bi predstavljalo kršenje Zakona o strankama jer novac dolazi iz inostranstva.

Donator je jedna farmaceutska firma iz Švajcarske. Novac je, kako prenosi pomenuti istraživački tim, uplaćivan na tekući račun regionalnog ogranka AfD na Bodenskom jezeru, i to u 18 tranši, uglavnom od po 9.000 švajcarskih Franaka. Kao svrha uplate navedena je „donacija za izbornu kampanju Alis Vajdel – društvene mreže“.

„Tu nisu čista posla“

Vajdel se o tome izjasnila pisanim putem, objasnivši da je znala za tu donaciju, da donacija nije uplaćena njoj privatno i da o motivima donatora ne zna ništa. Ona navodi da je zatražila da se taj novac vrati, što je i učinjeno nešto više od šest meseci nakon prijema donacije.

Taj postupak bi mogao da se ispostavi kao nedozvoljen, jer ilegalne donacije moraju biti ili odmah vraćene, ili – ako tek kasnije upadnu u oči – prosleđene na uvid predsedniku Bundestaga. U ovom slučaju je novac vraćen tek posle izbora za Bundestag, pa bi mogao da se tretira kao nepovratan zajam.

Iz tabora protivnika AfD su se odmah začuli zahtevi da se Alis Vajdel povuče sa svih javnih funkcija. Stručnjak SPD za budžet Johanes Kars traži ostavku Vajdel „ukoliko se pokaže da je donacija bila ilegalna“. Poslanica Zelenih Brita Haselman je zatražila da AfD rasvetli ovaj slučaj, dodavši da je jasno da „tu nisu čista posla“.

Vajdel je odbila da se povuče sa funkcije.

sb (dpa, rtr)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.