Nemcov i sloboda psovki u politici

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2011, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemcov i sloboda psovki u politici

23.12.2011. -

Jedan od predsednika opozicionog pokreta „Solidarnost" Boris Nemcov je podneo tužbu u Istražnom komitetu Rusije sa zahtevom da se pokrene krivični postupak protiv Life News. Internet-tabloid je u mreži objavio snimke njegovih telefonskih razgovora u kojima on vrlo uvredljivo, pa čak i koristeći psovke govori o svojim saborcima iz opozicije.

Istražni komitet (IK) Rusije je započeo procesualnu proveru u vezi s objavljivanjem u medijima telefonskih razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Borisa Nemcova, saopštio je zvanični predstavnik nadleštva Vladimir Markin. U toku procesualne provere istraga će doneti odluku da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka. „Na osnovu rezultata provere biće doneta odgovarajuća zakonita i motivisana odluka," – rekao je Markin.

Sam Boris Nemcov izjavljuje da je deo objavljenih razgovora montaža, a deo falsifikat. Ipak, ne negira činjenicu da je dozvolio sebi da izgovori nekoliko nimalo parlamentarnih izjava o svojim istomišljenicima. Političar je zamolio za oproštaj sve one koje je uvredio i istovremeno je logično izjavio da nikad nije obećao da neće psovati u privatnim razgovorima.

„Kao prvo, javno nikad ne psujem, a kao drugo, u ovim istorijskim danima sam se zarekao da nikog od svojih kolega, saboraca i partnera neću javno kritikovati i vređati. Previsoka je cena ovakvog razjašnjavanja. Sad je kao nikad važno da budemo zajedno i da ne nasedamo na provokacije. Što se tiče mog ličnog i privatnog života nikakve obaveze (između ostalog da ću izbegavati nenormiranu leksiku) nisam preuzimao na sebe,"– napisao je Nemcov u svom blogu na sajtu radio stanice „Eho Moskve".

Za Borisa Nemcova cena nedržanja jezikom za zubima zaista može biti previsoka. Radi se o tome što ružne reči nije upotrebio samo za svoje istomišljenike iz opozicije – aktivistkinju-ekologa Evgeniju Čirkovu, svetsku novinarku Boženu Rinsku, političara Grigorija Javlinskog i popularnog pisca Borisa Akunjina. Najblaži izrazi su „gad" i „nitkov". Uostalom, uoči mitinga, kad se rešavalo pitanje o mestu na kojem će on biti organizovan i Čirkova se prilično oštro izrazila o Nemcovu. Loše su prošli i oni na koje u principu treba da se oslanja – učesnici na mitingu ba Bolotnom trgu 10. decembra. Nemcov ih je nazvao „hrčcima", „plašljivim pingvinima" i „povrćem". Možda zato što je miting prošao mirno, bez gužve. Ovakav leksikon upućen na adresu saboraca i mogućih birača mogao bi da sahrani njegovu političku karijeru. Pravobraniteljka Olga Romanova po rečima portala novosti Lenta.ru smatra da publikacija u Life News označava kraj Nemcova kao političara. Međutim, sam Nemcov se izvinio i nastavlja da hita u boj: grdi vlasti i sve poziva da se ujedine protiv njih. Protivnici Nemcova smatraju da je naneo štetu reputaciji opozcije i pokloni Kremlju nekoliko bodova po pitanju imidža.

Portal Life News tvrdi da su snimci razgovora originalni i objavljuje ih u celini. Opozicionari se, ako je verovati publikacijama u ruskim mrežama medija, na primer, na portalu Grani.ru nisu mnogo uvredili na svog hulitelja Nemcova. Oni tvrde da je prisluškivanje i procurivanje informacija u Life News provokacija koja za cilj ima miniranje mitinga 24. decembra. A kakva će biti reakcija „hrčaka" biće jasno sledeće subote.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.