Nemci obučavali beloruske specijalce

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci obučavali beloruske specijalce

Po nalogu Berlina tamošnji stručnjaci za suzbijanje uličnih nereda osposobili „Lukašenkovu” elitnu formaciju specijalaca da guši demonstracije

Nemačka policija godinama je obučavala pripadnike beloruske specijalne policije, tvrde nemački mediji u udarnim člancima, pozivajući se na neimenovane izvore. Nemačka štampa ističe da su nemački stručnjaci za suzbijanje organizovanih, uličnih nereda osposobili „Lukašenkovu elitnu formaciju specijalaca”, ozloglašenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog ispoljene brutalnosti prema demonstrantima.

Neprijatnosti sa kojima se Nemačka suočava zbog ove činjenice, utoliko su veće, što je brutalno suzbijanje građanskih protesta u Belorusiji poslužilo kao povod vladi u Berlinu da oštro kritikuje „režim u Minsku” i svede međudržavne odnose na službeni nivo, dakle na nižu lestvicu bilateralnih odnosa.

Navodi medija su, u međuvremenu, zvanično potvrđeni. Iz kabineta nemačkog ministra unutrašnjih poslova stiglo je saopštenje da je Nemačka „podstakla” osposobljavanje jedinica za brzu intervenciju u Belorusiji, ali sa naumom da doprinese demokratizaciji ove države bivšeg SSSR-a. Inicijativa za ovakvu „razmenu iskustava” pripisana je – Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 25. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 25.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.