Nemačka mornarica spasila 400 migranta

Izvor: RTS, 09.Maj.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka mornarica spasila 400 migranta

Dva broda nemačke mornarice spasila su skoro 400 migranata koji su pokušali da pređu Mediteran i domognu se Evrope.
U prvoj operaciji nemački brod "Hesen" je pritekao u pomoć migrantima koji su se nalazili na drvenom brodu na oko 250 kilometara južno od italijanskog ostrva Lampeduza, i potom počeo da ih evakuiše, javlja Tanjug.

"Primili smo hitan poziv oko devet časova od itallijanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zvaničnika", rekao je novinarima portparol nemačkog Ministarstva odbrane.
Nešto kasnije, i brod "Berlin" spasao je grupu od oko 180 ljudi, na 170 kilometara od obale Libije, prenela je agencija Frans pres. Nacionalnost migranata zasad nije objavljena.
Nemačka je u Sredozemlje poslala dva broda, fregatu "Hesen" i brod za snadbevanje "Berlin".
Na samitu održanom u Briselu prošlog meseca, nemačka kancelarka Angela Merkel je za spasavanje migranata u Sredozemnom moru ponudila dva broda, koja su prethodno korišćena u misiji protiv pirata "Atalanta" kod Roga Afrike.
Na brodovima se nalaze splavovi i prsluci za spašavanje, ćebad i sanitetski materijal, kao i sedam lekara.
Oko 750 migranata poginulo je 19. aprila, kada je brod na kojem su se nalazili potonuo na putu od Libije ka jugu Italije.
Četiri dana kasnije, lideri EU utrostručili su budžet za akcije spasavanja migranata sa severne obale Afrike.
Više od 5.000 migranata se u prethodnih 18 meseci utopilo pri pokušaju da se domognu obala Evrope, navodi AFP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.