Nemačka menja himnu da bude više rodno neutralna?

Izvor: N1 televizija, 04.Mar.2018, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka menja himnu da bude više rodno neutralna?

Nemačka zvaničnica za rodnu jednakost želi da se izmeni državna himna da bude više rodno neutralna, uključujući i da se ukloni pominjanje reči "otadžbina".

Nedeljnik Bild am Zontag prenosi da je Kristin Roze-Mering, zadužena za rodnu jednakost u saveznom ministarstvu za porodicu predložila da se reč "otadžbina" zameni rečju "domovina".

Prema tom listu, ona je predložila i da se zameni još jedna reč s jasnom muškom odrednicom "bratski", sa "hrabrim". >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Roze-Merling koja predstavlja 25 službenika zaduženih za pitanja jednakosti u vodećim nemačkim saveznim ministarstvima, predložila je da se ova izmena napravi 8. marta, na Međunarodni dan žena.

Austrija i Kanada su sklonile rodno određene izraze u svojim himnama poslednjih godina.

Nemačka je zvanično skratila svoju himnu na samo treću strofu pesme Augusta Hajnrika Hofmana fon Falerslebena 1991. godine. Nacisti su favorizovali prvu strofu u kojoj se pojavljuje "Nemačka iznad svih".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka menja himnu da bude više rodno neutralna

Izvor: Radio 021, 04.Mar.2018

Nemačka zvaničnica za rodnu jednakost želi da se izmeni državna himna da bude više rodno neutralna, uključujući i da se ukloni pominjanje reči "otadžbina"...Nedeljnik "Bild am Zontag" prenosi da je Kristin Roze-Mering, zadužena za rodnu jednakost u saveznom ministarstvu za porodicu predložila...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.