Izvor: B92, 10.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema akcije za oslobađanje talaca"

Mekele -- Britanski i etiopski zvaničnici za sada odbacuju mogućnost pokretanja vojne akcije spasavanja 13 talaca otetih u Etiopiji.

Međutim, kolaju glasine da je u to područje stigla grupa britanskih specijalaca koji bi trebalo da oslobode taoce od naoružanih otmičara čiji zahtevi nisu poznati.

Afar je jedna od najvrelijih i za čoveka najnegostoljubijivih oblasti u svetu, a strance tu privlače divalj stenovit pejsaž i antički rudnici soli.

Među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otetima su, pored osam Etiopljana koji rade kao prevodioci, petoro osoba povezanih sa Ambasadorm Velike Britranije u Adis Abebi: tri britanska državljanina, jedna Francuskinja i jedna žena sa dvojnim, italijansko-britanskim državljanstvom.

Ministar spoljnih poslova Etiopije Sejoum Masfin izjavio je da su napravljeni indirektni kontakti sa otmičarima, ali da se ne sprema spasilačka misija.

"Još nismo došli do tog stupnja, tako da odbacujemo tu opciju za sada jer je bezbednost i sigurnost tih ljudi najvažnija za nas", rekao je Masfin novinarima.

On je potvrdio da je bilo kontakta sa otmičarima preko različitih kanala i dodao da se nada da će taoci biti oslobođeni nepovređeni.

Portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da je prioritet Londona rešavanje otmice diplomatskim putem i dodala da je upotreba vojne sile poslednje sredstvo kojem će se pribeći.

U mesto Mekele gde britanski zvaničnici čekaju vesti o otetima, danas je stigao i premijer Etiopije Meles Zenavi.

Za sada nije poznato čak ni ko su otmičari. Najpre se sumnjalo na vojsku susedne, neprijateljske Eritreje, a sada na separatiste oblasti Afar koji uživaju poršku Eritreje koja je nekada takođe bila deo Etiopije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.