Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nek SAD uništi atomsko oružje"

Karakas -- Predsednici Venecuele i Irana rekli da SAD vode ratove pravdajući ih tvrdnjama da pojedine zemlje proizvode nuklearno oružje.

Predsednik Irana Mahmud Ahmedinedžad zahvalio je predsedniku Venecuele Hugu Čavezu na snažnom otporu Sjedinjenim Američkim Državama i podršci Iranu u pokušajima da spreči američku agresiju na tu zemlju. Ahmedinedžad, koji je Čaveza nazvao svojim bratom, obećao je snažniju podršku zemljama koje podržavaju Teheran. "Hugo je šampion. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lider borbe protiv imperijalizma", rekao je Ahmedinedžad.

Dva lidera potpisala su niz sporazuma, među kojima i jedan kojim se Teheran obavezuje da pomogne Venecueli da unapredi eksploataciju svojih naftnih polja. Čavez nije ostao dužan svom iranskom "bratu", pa mu je dodelio medalju i optužio Amerikance za pokušaj svetske dominacije.

"Napad imperijalista na Iran sve je jači. Iran ne pravi atomsku bombu. Oni koji imaju mnogo atomskih bombi, su upravo američki imperijalisti i njihovi saveznici širom sveta. Pre nego što počnu da zahtevaju, trebalo bi da daju primer i unište svoj atomski arsenal. To treba da urade svi koji imaju atomsko oružje - da ga unište", rekao je Čavez.

Dva lidera sastala su se radi priprema za predstojeću generalnu skupštinu UN. Ahmedinedžad i lideri zemalja Bliskog istoka podržavaju kandidaturu Venecuele za mesto u Savetu bezbednosti, što bi Čavezu omogućilo da spreči sankcije koje SAD najavljuju Iranu, zbog sumnje da razvija nuklearno oružje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.