Neće biti referenduma o secesiji Katalonije

Izvor: Studio B, 21.Jan.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti referenduma o secesiji Katalonije

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas da neće dopustiti referendum o otcepljenju Katalonije, odnosno stvaranju nove evropske države.

Rahoj je kasno sinoć rekao za špansku televiziju "Antena 3" da referendum koji žele mnogi Katalonci "neće biti održan i sve dok sam ja premijer španske vlade neće biti nezavisnosti ni za jednu špansku teritoriju", preneo je AP.

Njegov komentar usledio je manje od sedam dana pošto su poslanici u parlamentu španske >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pokrajine Katalonije 16. januara glasali da se zatraži održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

Katalonska skupština u Barseloni prihvatila je tada, sa 87 glasova za, 43 protiv i tri uzdržana, predlog da se nacionalnom parlamentu pošalje zahtev za održavanje referenduma.

Odluka katalonskog parlamenta je, ipak, uglavnom simbolična. Ta pokrajina može da zatraži od zvaničnog Madrida dozvolu za održavanje referenduma, ali Madrid ima pravo da im kaže "ne" i to će se gotovo sasvim sigurno dogoditi, prenele su zapadne agencije.

Rahoj je više puta ponovio da neće dopustiti referendum o otcepljenju Katalonije, zato što ustav Španije iz 1978. godine predviđa isključivo jedinstvenu državu i propisuje da referendumi koji se tiču Španije moraju da se održe na nacionalnom, a ne regionalnom nivou.

Narodna stranka premijera Rahoja ima apsolutnu većinu u španskom parlamentu, pa je sigurno da predlog Katalonije o referendumu neće proći, tim pre što se i najveća opoziciona Socijalistička stranka takođe protivi referendumu, navodi AP.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

"Dok sam premijer nema referenduma"

Izvor: B92, 21.Jan.2014

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio da neće dopustiti referendum o otcepljenju Katalonije, odnosno stvaranju nove evropske države.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.