Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne žele povraćaj poljskim Nemcima

Varšava -- Jedna od vladajućih stranaka u Poljskoj pozvala na protest protiv povraćaja imovine proteranim Nemcima.

Savez poljskih porodica, jedna od stranaka vladajuće koalicije, pozvala je Poljake da istaknu nacionalnu zastavu na svojim kućama, sa porukom "Ovo je Poljska", u znak protesta zbog zahteva za povraćaj zemljišta Nemcima proteranim iz Poljske posle Drugog svetskog rata.

"Želimo da ohrabrimo Poljake, i to ne samo one koji su u sudskim sporovima sa Nemcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da istaknu zastave na svojim kućama. Naša poruka je: ovo je Poljska", izjavio je Silvester Krušč, potpredsednik Saveza poljskih porodica i član Evropskog parlamenta.

Rojters podseća da je jedna trećina današnje Poljske vekovima pripadala Nemačkoj.

Milioni Nemaca proterani su sa te teritorije posle Drugog svetskog rata, a njihova imanja su zaplenjena i data Poljacima koje su sovjetske vlasti isterale sa njihovih poseda na istoku zemlje.

Prošle godine grupa od više od 20 Nemaca proteranih iz Poljske ili njihovih naslednika podnela je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zahteve za povraćaj njihove zemlje, tvrdeći da su im posedi nezakonito oduzeti.

Neki od njih uspeli su da povrate svoja imanja civilnim parnicama.

Poljska ministarka inostranih poslova Ana Fotiga izjavila je juče da Poljska želi da Nemačka proglasi za nelegalne privatne zahteve svojih građana za povraćaj zemlje u Poljskoj.

Nemačka je odgovorila da neće podržati Pruski trust, organizaciju koja pruža pomoć nemačkim građanima proteranim iz Pojske i Češke da povrate svoja imanja i koja zastupa nemačke građane u ovim procesima u Poljskoj, ali da njihove zahteve neće označiti kao nezakonite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.